Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Gizem

12 ülke nükleer patlama riski altında: Türkiye de listede!

Nükleer patlama riski olan ülkeler arasında Türkiye’de bulunuyor! Tüm detaylar haberimizde.

Nükleer patlama riskinden 12 ülke etkilenecek! Türkiye’de listede yer alıyor! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

NÜKLEER PATLAMA RİSKİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yangınla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Rus işgalcilerin Zaporijya Nükleer Santral’de yangın çıkardıklarını ve radyasyonun şimdilik normal düzeyde olduğu söylendi. Rusya açıklamaları kabul etmedi ve yangının Ukrayna saldırısı sonrasında başladığını söyledi. Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom Zaporijya Nükleer Güç Santrali’nde soğutma sisteminde olan yangının önemli kısmının söndürüldüğünü belirtti. Uzman kişiler ise Zaporijya’da yaşanabilecek büyük bir patlamadan tam 12 ülkenin etkileneceğini söyledi. Eğer beklenen büyük patlama gerçekleşirse Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Polonya, Belarus, Litvanya, Letonya, Estonya, Slovakya, Finlandiya ve Ukrayna etki altında olacak. Diplomatik İlişkiler ve Politik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Tolga Sakman katıldığı canlı yayında etkilenme ihtimali olan ülkelerle ilgili şu açıklamaları yaptı; ‘Nükleer silah kullanımıyla nükleer santral ayrımının yapılması gerekiyor. 

nükleer patlama riski

Zaporijya’da Kursk’ta santraller Sovyetler zamanında yapılan yerler. Bu tesislerin varlıkları başlı başına bir tehdit demektir savaş zamanlarında. Birleşmiş Milletlerin bu alanları koruma sorumluluğunda olması lazım. Komşu ülkelerinde aynı sorumlulukta olması gerekiyor. Böyle durumlarda yalnızca Ukrayna ve Rusya zarar görmeyecek, çevre ülkeler de zarar görecek. Çernobil’e bakın, Karadeniz ve Baltık ülkeleri büyük oranda etkilendi. Kursk’ta böyle bir şey yaşanırsa bütün coğrafya etkilenir. Ukrayna’ya yalnızca askeri destek vererek Ukrayna’ya savaş kazandırma tezinin tekrar değerlendirilmesi gerekiyor. İki ülke arasında yaşanan çatışmalar nükleer bölgelere sıçrarsa NATO ve Avrupa Birliği değil bütün dünyanın konuşması gerekecek.’ Enerji Uzmanı Altuğ Karataş ise nükleer etkilerle ilgili şu açıklamaları yaptı; ‘Avrupa’daki en büyük nükleer santral Zaporijya santrali. Çernobil’de 1 reaktörde yaşanan sorun bütün dünya gibi bizim ülkemizi de etkiledi. Zaporijya ülkemize 650-700 kilometre uzak bölgede, çokta uzak değil. Seviye olarak 1,2,3. etki seviyesinin dışında kalacağız.’ 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER