Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Ahıska Türklerinin hukuki ve sosyal sorunlarını ele alan bir sempozyum düzenledi.
2. Uluslararası Ahıska Türklerinin Hukuki ve Sosyal Sorunları Sempozyumu
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen “2. Uluslararası Ahıska Türklerinin Hukuki ve Sosyal Sorunları Sempozyumu” İletişim Başkanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Ahıska Bölgesi ve Türk Dünyası
Açılış konuşmasını yapan Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Sarıkaya, Ahıska bölgesinin Türkiye için uzak bir coğrafya olmadığını vurguladı. Sarıkaya, Türk dünyasının artık Türk Devletleri Teşkilatı ile anıldığını ve bu teşkilatın bağımsız devletlerde bile başka devletlerin bayrağı altında yaşayan milyonlarca Türk olduğunu belirtti.
Açıklamalar ve Duygular
Ahıska Türklerinin, bu topluluklar içerisinde kendine özgü bir yere sahip olduğunu söyleyen Sarıkaya, Gürcistan’ın Ahıskalı Türklerin vatana dönüşü ile ilgili birinci dereceden sorumluluğu olduğunu ifade etti.
Toplantıya katılan Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi ve Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar, Ahıska Türklerinin sürekli sürgün yaşadığını dile getirdi.
Ahıska Türklerinin Yaşadığı Zorluklar
Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, Ahıska Türklerinin 9 farklı ülkede yaşamalarına rağmen ortak bir yaşam sürdüklerine dikkat çekti ve “Bizi yurdumuzdan, topraklarımızdan, evimizden ayırdılar” diyerek yaşanan zorlukları vurguladı.
Türkiye’nin Desteği ve Ortak Stratejiler
Azerbaycan Milletvekili Fazıl Mustafa, Ahıska meselesine her zaman titizlikle yaklaştıklarının altını çizdi. Türk devletleri arasında ortak bir strateji geliştirilmesi gerektiğini belirten Mustafa, Ahıska Türkleri ile ilgili kararların parlamentolar tarafından değerlendirilmesini önerdi.
Kimlik Mücadelesi
Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Safa Koçoğlu, yarım milyonun üzerinde nüfusuyla 9 ülkede yaşayan Ahıskalı Türklerin kimlik ve kültürlerini koruma mücadelesi verdiğini ifade etti. Bu mücadelenin yalnızca tarihsel bir konu olmadığını, günümüzde de devam eden bir insan hakları meselesi olduğunu belirtti.
Koçoğlu, uluslararası platformlarda bu konuda farkındalık oluşturmak için çalışmalar yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi. Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma geçildi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, “2. Uluslararası Ahıska Türklerinin Hukuki ve Sosyal Sorunları Sempozyumu” düzenlendi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, “2. Uluslararası Ahıska Türklerinin Hukuki ve Sosyal Sorunları Sempozyumu” düzenlendi.