C VİTAMİNİ TAKVİYESİ

British Nutrition Foundation’dan diyetisyen Bridget Bennerham, “Soğuk algınlığı tedavisi sırasında C vitamininin semptomların süreçlerini kısaltabileceğine dair bir takım kanıtlar vardır.” diyor. Nitekim yapılan bir araştırmada, günde 1 ila 2 mg C vitamini almanın yetişkinler için soğuk algınlığının sürecini %8, çocuklarda ise %14 oranında azalttığı, semptomların şiddetini ise düşürdüğü bulunmuştur.

Bridget Bennerham, konuyala ilgili “Soğuk algınlığının başlangıcında C vitamini almak, soğuk algınlığı semptomlarının süresini yaklaşık 24 saat azaltabilir. Bunun nedeni, vücuttaki belirli patojenlere saldıran ve onları etkisiz duruma getiren proteinlerin antikorların üretimini uyarmasıdır. Bu, desteklenerek elde edilebilir.” şeklinde konuştu.

Bu 5 takviye soğuk algınlığı ile gribe kalkan oluyor

D VİTAMİNİ TAKVİYESİ

Sonbahar aylarında ve kış mevsiminde D vitamini takviyesinin mutlaka alınması gerektiği öneriliyor. D vitamini eksikliği riskinin yüksek olduğu küçük çocuklarla birlikte yaşlılar, dışarıda fazla zaman geçiremeyenler, ciltlerini örtenler ve çok fazla güneş ışığı almayan koyu tenli kişiler) takviye almalıdır. Yapılan araştırmalar, kış aylarında düzenli olarak D vitamini takviyesinden almanın, D vitamini seviyesi düşük olan kişiler için sğuk algınlığı ve gribin yanı sıra bronşit ve zatürre şeklinde solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini yarı yarıya azaltabileceğini göstermektedir. Ayrıca D vitamini seviyesi yüksek olan kişilerde enfeksiyon riski yüzde 10 oranında azaltılabiliyor.

ÇİNKO TAKVİYESİ

Birçok kişi soğuk algınlığını önlemek ya da hafifletmek adına reçetesiz satılan çinko ürünlerine yöneliyor. Son yapılan araştırmalar, çinko takviyesi almanın soğuk algınlığı süresini ortalama olarak iki gün kısaltabildiğini ve semptomların şiddetini azaltabildiğini göstermiştir. Diğer çalışmalarda ise çinkonun mukozal bütünlüğü destekleyebileceğini ve aynı zamanda da antiviral etkiye sahip olabileceğini göstermiştir.

Uzmanlar, çinkonun temas edilen virüsleri etkili bir şekilde tespit edip ortadan kaldırabilen farklı bağışıklık hücrelerinin gelişimleri ve üzgün çalışmaları için önemli olduğunu söylüyorlar. Çinkonun yalnızca soğuk algınlığı ya da grip mevsimi içinde değil de yıl boyu alınması gerektiğini vurguluyorlar ve yeterli çinko alımı sağlanması durumunda bağışıklık hücrelerinin ve savunmalarının harekete geçmesine destek olunabileceğinin altını çiziyorlar.

B6 VİTAMİNİ TAKVİYESİ

Bu 5 takviye soğuk algınlığı ile gribe kalkan oluyor

B6 vitamini eksikliği bağışıklık tepkinizi olumsuz yönde etkileyerek, soğuk algınlığı rahatsızlığından kansere kadar pek çok hastalığa karşı daha hassas olmanıza neden olabilir. Güncel araştırmalarda ise, B6 vitamini eksikliğinin COVID-19’dan kaynaklanan komplikasyon riskini artırabileceğini ve bu vitaminin stresi ve kaygının azalmasını sağlayarak bağışıklık sistemini dolaylı olarak destekleyebileceğini öne sürüyor.

Charlotte Fall Green’e göre B6 vitamini antikor üretiminde çok gereklidir ve böbrek üstü bezlerinin normal çalışması için de önemlidir. Kronik stres bağışıklık sistemini zayıflatabilir, bu nedenle yeterli miktarda B6 vitamini almak bağışıklık sistemi semptomlarını yönetmeye yardımcı olabilir.

DİĞER GRİP TAKVİYELERİ

Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirici ya da iltihap giderici özelliklere sahip olduğu iddia edilen, daha az bilinen bir dizi besin takviyesi de bulunmaktadır. Tüm bu takviyeler soğuk algınlığını önlemeye ve semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Sarımsak: Bazı araştırmalar sarımsak takviyesinin soğuk algınlığı riskini azaltabileceğini öne sürüyor. Yapılan araştırmalar, sarımsağın takviyesinin soğuk algınlığını hafifletmeye destek verebileceğini göstermektedir.

Mürver: Sarımsak takviyelerine benzer etkiler gösterebilir. Yapılan bir araştırmada mürverin soğuk algınlığı ile ilgili sürenin 1 ila 2 gün kısaldığı görülmüştür.

Kreatin: Kreatin’in bağışıklık sisteminin üzerinde olan etkilerini incelemeye alan bir araştırma grubu bulunmaktadır. Genel olarak spor takviyesi şeklinde kullanılmaktadır ve enfeksiyonu tespit etmekte sorumlu moleküller üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Ayrıca enfeksiyondan sonra iltihabı azaltabilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here