Dünya çapında kukla sanatçılarının katıldığı festival, 3 Kasım’a kadar sürecek.
26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali
Dünyanın çeşitli yerlerinden kukla sanatçılarının bir araya geldiği 26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, 3 Kasım tarihinde sona erecek.
Sanat Yönetmeni Cengiz Özek’in Açıklamaları
Festivalin sanat yönetmeni Cengiz Özek, festivalin açılışını Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi‘nde gerçekleştirdiklerini belirtti. Özek, daha önce katıldıkları uluslararası Karagöz gösterimlerinin, bu festivali düzenleme isteklerini doğurduğunu ifade etti. Dünya genelinde Karagöz’ün Türkiye’den daha fazla bilindiğini vurgulayan Özek, “Festivallerde insanların Karagöz’e büyük ilgi gösterdiklerini gördük. Oysa kukla sanatçıları bu formun derinliklerine inemiyorlar. Bizler alaylıyız, onlar ise bu sanat için resmi eğitim aldılar,” dedi.
Festivalin Teması ve Maddi Koşullar
Özek, her yıl festival için belirledikleri bir tema olduklarını belirtse de bu yılki organizasyonu daha sade hale getirmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Savaşın etkilerinin hissedildiği bu dönemde, geçmişte Karagöz’ün sahnelendiği yerlerdeki kültürel birikimin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.
Festivalde Gelişen Kukla Sanatı
Özek, Türkiye’de ipli kukla geleneğinin yeterince gelişmediğini vurgulayarak, “Ülkemizde hâlâ altı iple kukla oynatılıyor. Oysa ülkemiz dışındaki ustalar en az 25 iple kukla oynatıyorlar. Bu durum, bu sanatın ne denli derin bir kültürel geçmişe sahip olduğunu gösteriyor,” dedi.
Kukla Gösterilerine Gelen Uluslararası Katılım
Bu yılki festivalde, Hong Kong’dan Cheung Chun Fai’nin geleneksel Çin kuklası gösterisi, İspanya’dan Hilarilar Marionetas grubunun “The Bellhop” performansı, İtalya’dan Teatro Verde’nin “Cep Sirki” gösterisi, Meksika’dan Compania Banyan de Marionetas’ın “Kaplan” ve “Kathputli” oyunları, Peru’dan Jose Navarro’nun “Deniz ve Dünya” gösterileri seyircilerle buluşacak.
Türkiye’den ise Cengiz Özek’in “Eşek Karagöz”, Ercan Sönmez’in “Ulu Çınar” ve Murat Karahüseyinoğlu’nun Shakespeare’in “Venedik Taciri” eseri üzerine geliştirdiği Karagöz gösterileri ile Emre Tandoğan’ın “Yara” oyununu izleyicilere sunulacak.
Atölye Çalışmaları ve Gösterimler
Sekiz yaş üstü çocuklar için “Gölge Kuklası” ve yetişkinlere yönelik Karagöz figürü yapımının anlatılacağı atölyeler de festivalde yer alıyor. Festival, Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi dışında Akbank Sanat, Beyoğlu Belediyesi Bilim İstanbul, Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Altunizade Kültür ve Sanat Merkezi ve Mall of İstanbul gibi mekanlarda 3 Kasım’a kadar devam edecek.
Festivalle ilgili detaylı bilgi ve program için www.istanbulkuklafestivali.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Bu yıl 6 ülkeden 11 farklı oyunun yer aldığı “26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali”nin açılışı, Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi’nde gerçekleştirildi.
Bu yıl 6 ülkeden 11 farklı oyunun yer aldığı “26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali”nin açılışı, Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi’nde gerçekleştirildi.