Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tarihi Anlaşmaların Uluslararası Hukuk Açısından Değerlendirilmesi

Enstitü Sosyal’de gerçekleştirilen panelde tarihi anlaşmalar ve uluslararası hukuk arasındaki ilişki masaya yatırıldı.

Enstitü Sosyal'de gerçekleştirilen panelde

Enstitü Sosyal’de gerçekleştirilen panelde tarihi anlaşmalar ve uluslararası hukuk arasındaki ilişki masaya yatırıldı.

Panel: ‘Uluslararası Hukuk Gözünden Tarihi Okumak’

Üsküdar’da bulunan Enstitü Sosyal, Küçük Kaynarca ve Lozan anlaşmalarını ele alan ilginç bir panelin ev sahipliğini yaptı. ‘Uluslararası Hukuk Gözünden Tarihi Okumak’ başlıklı etkinliğin konuğu ise Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Akif Emre Öktem oldu.

Güncel Meselelerin Temeli: Tarih

Panelde ortaya koyduğu görüşler ile dikkat çeken Prof. Dr. Öktem, uluslararası hukukun geçmişinin günümüzdeki olayları anlamak için hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Öğrencilerine de bu yaklaşımı benimsediklerini kaydeden Öktem, “Uluslararası hukukun geçmişini bilmeden bugünkü durumu anlamak mümkün değil,” dedi.

Hukuk ve Tarih Bağlantısı

Öktem, tarihsel olayların günümüzdeki jeopolitik ve hukuki dinamikleri anlamak için bir anahtar olduğunu belirtti. Örneğin, 1774’te imzalanan Küçük Kaynarca Anlaşması’nın günümüze yansımalarını sorguladı. Bu anlaşmanın Osmanlı-İmparatorluğu ile Rusya arasında uzun süren bir savaşın ardından imzalandığına dikkat çekerek, “Bu anlaşma, Osmanlı tarihinde bir dönüm noktasıdır” şeklinde konuştu.

Yanılsamalar ve Efsaneler

Öktem, Küçük Kaynarca Anlaşması’nın ardından ortaya çıkan efsaneler üzerinde durarak, bu anlaşmanın sadece Galata’daki bir Rus kilisesi üzerinde sınırlı bir himaye hakkı tanıdığını açıkladı. Bu noktada, efsanelerin nasıl oluştuğunu ve günümüzdeki Ortodoks jeopolitiğinin nasıl şekillendiğini aktardı.

Lozan Anlaşması’nın Önemi

Lozan Anlaşması’nın 22. maddesini de ele alan Öktem, “Bu madde, Türkiye’nin sınır ötesi haklarından feragat ettiğini belirtmektedir. Ancak bağlamı bilmediğinizde mesele karmaşıklaşıyor,” dedi. Lozan sürecinin, 1774’te başlayan etkilerle şekillendiğini vurgulayarak, katılımcılara Küçük Kaynarca Anlaşması’nı yeniden okumalarını önerdi.

Enstitü Sosyal İki Nokta Buluşması'nda, Küçük Kaynarca ve Lozan anlaşmalarının arka planının...

Enstitü Sosyal İki Nokta Buluşması’nda, Küçük Kaynarca ve Lozan anlaşmalarının arka planının değerlendirildiği “Uluslararası Hukuk Gözünden Tarihi Okumak” paneli yapıldı. Üsküdar’da kuruluşun binasında gerçekleşen panelin konuğu olan Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif Emre Öktem, konuşma yaptı.