Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayrunisa

ABD’de enflasyon beklentisi düşüş gösterdi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) tüketicilerin kısa vadedeki enflasyon beklentisi azaldı! Tüm dünyada devam eden enflasyonda hızlı bir toparlanma gösteren ABD’de yatırımcı ve tüketici beklentileri yine değişiklik gösterdi.

Tüm dünyada devam eden enflasyon ortamı ABD’de de sürüyor. Bu kapsamda ABD Merkez Bankası (FED) çeşitli faiz önlemleri alırken, yatırımcı ve tüketici beklentileri enflasyonda kritik rol oynuyor. Kısa vadeli enflasyon verilerini açıklayan ABD’deki beklenti, Mayıs ayında 0.1 puan düşerek yüzde 3.2’ye gerilemiş durumda. Nisan ayında ise ABD Tüketici Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 0.3 ve yüzde 3.4 artış gösterirken Mayıs ayında görülen düşüş dikkat çekti. 

FED’in New York Şubesi tarafından yapılan açıklamalarda, 1300 hanehalkının katılımı ile gerçekleştirilen Mayıs ayı Tüketici Beklentileri Anketi yayımlandı. Gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisini açıklayan FED, beklentinin Mayıs ayında 0.1 puan azalarak yüzde 3.2’ye gerilediğini kaydetti. 

abd enflasyon

Bloomberg HT’de de yer alan habere göre gelecek 3 yıllık süreçteki medyan enflasyon beklentisi, aynı dönemde değişim göstermedi. Yüzde 2.8 olarak gerçekleşen beklentinini yanı sıra 5 yıllık süreçteki medyan enflasyon beklentisi ise yüzde 2.8’den yüzde 3’e yükseldi. 

Hanehalkı harcamalarındaki artışı da açıklayan FED, beklentinin Mayıs ayında 0.2 puan düşerek yüzde 5’e gerilediğini aktardı. Hanehalkı gelirindeki artışa yönelik beklentiler ise yüzde 0.1 puanlık bir artışla yüzde 3.1’i gördü. 

Söz konusu dönemde maliyetlerdeki artış beklentileri de aktarıldı. Benzin için beklenti yüzde 4.8, gıda için yüzde 5.3 ve kira için de yüzde 9.1 olarak gerçekleşti. Maliyetlerdeki artış beklentisi, sağlık bakımında 0.4 puan artışla yüzde 9.1’e ulaşırken, üniversite eğitiminde 0.6 puanlık bir azalışla beklentiler yüzde 8.4’e geriledi. 

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER