Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakanlık emlak sektörüne ceza yağdırdı

Ticaret Bakanlığı, Ekim 2023 itibarıyla gayrimenkul sektörüne yönelik ceza tutarlarını açıkladı. O tarihten bu yana gayrimenkul sektörüne 88 milyon TL’nin üzerinde ceza kesildi.

Ticaret Bakanlığı, Ekim 2023

Ticaret Bakanlığı, Ekim 2023 itibarıyla gayrimenkul sektörüne yönelik ceza tutarlarını açıkladı. O tarihten bu yana gayrimenkul sektörüne 88 milyon TL’nin üzerinde ceza kesildi.

Gayrimenkul sektöründe Ekim 2023’ten bu yana fahiş reklam fiyat artışları gerçekleştirenlere Ticaret Bakanlığı tarafından uygulanan cezaların toplam tutarı 88 milyon 900 bin TL oldu. Fahiş konut fiyatları normal olsa da, kira artışlarındaki %25’lik tavan 1 Temmuz’dan itibaren kaldırılacak.

Ticaret Bakanlığı, gayrimenkul sektöründe adil, rekabetçi ve aynı zamanda da istikrarlı bir piyasa yapısı oluşturulması, bu sektörde kaliteli hizmet sunulması ve tüketici şikayetlerinin önlenmesi amacıyla gayrimenkul ticareti yönetimi faaliyetlerini sürdürmektedir. Konuya ilişkin basın açıklamasında şunlar söylendi:

“Bu kapsamda, reklam platformlarında yer alabilecek yanıltıcı reklamların önlenmesi, bu reklamlardan kaynaklanan spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve reklam kirliliğinin önlenmesi amacıyla, Reklam platformlarına ilişkin ilgili düzenlemelerde değişiklik yapılmış;

İlanı yapılan mülkün, ilanı verene veya ilan verenin birinci ve ikinci derece anne ve babasına veya eşlerine ait olduğunun ya da reklam verenin reklam veren tarafından yetkilendirildiğinin doğrulanması zorunluluğu getirilmiştir.

Bakanlık emlak sektörüne ceza yağdırdı

Bu kapsamda ilk olarak gayrimenkul ilanı vermek isteyenler gerçek ya da tüzel kişilerin kimlik doğrulaması Bakanlığımız bünyesinde kurulmuş olan Elektronik Reklam Doğrulama Sistemi’nden (EİDS) yapılmaya başlanmıştır.

İkinci adım olan yetki doğrulamanın EIDS üzerinden yapılması gerekmektedir. EIDS yetki denetimi uygulamasına ilişkin geliştirme ve sistem entegrasyonuna yönelik teknik çalışmalar sürdürülmekte olup, uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte yalnızca yetki belgesi alan gayrimenkul şirketlerine yetkilendirme yapılabilecek olup, yetki belgesi olmayan işletmeler ilan yayınlayamayacaktır.

Ayrıca kayıt dışı faaliyetler ile haksız rekabetin önlenmesi amacıyla Ticaret Bakanlığı ekiplerimiz gayrimenkul sektöründe derinlemesine incelemeler yapmaya devam ediyor. Bu denetimlerin sonucunda bugüne kadar ruhsat almadan gayrimenkul işi yapan gayrimenkul şirketlerine toplamda 29.221.612 TL idari para cezası kesildi.

Öte yandan gayrimenkul sektöründe vatandaşlarımız için ortaya çıkabilecek tüm durumlar Ticaret Bakanlığımız tarafından yakından takip ediliyor ve çok hızlı bir şekilde önlemler alınıyor. Bu kapsamda reklam platformlarında yer alan gayrimenkul reklamları izlenmekte ve kontrol edilmekte, piyasa dengesini bozacak manipülatif fiyat artışlarına karşı çıkılmakta ve idari yaptırımlar uygulanacaktır.”