Kahramanmaraş’tan dünyaya yayılan ‘Maraş 18’ cevizi, 25 ülkede talep görüyor ve yurtiçinde rekor hasat bekleniyor.
Maraş 18 Cevizi, Uluslararası İlgi Görüyor
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi tarafından 15 yıl önce tescil edilen “Maraş 18” cevizi, Türkiye’nin yanı sıra 25 ülkede büyük ilgiyle karşılanıyor.
Tescil Süreci ve Dağıtımı
KSÜ Islah Programı kapsamında ıslah edilen bu ceviz türü, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescil edilerek milli çeşit listesine dahil edildi. KSÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, bu çalışmalara 1994’te başladıklarını ve 2009’da başarıyla tescil ettiklerini belirtiyor.
Üreticiler tarafından sıkça tercih edilen “Maraş 18”, 15 yıl içerisinde başta Avrupa ve Ortadoğu olmak üzere 25 farklı ülkeye ihraç edilerek önemli bir pazar elde etti.
Dünya Çapındaki Dağıtım Ağı
Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, “Maraş 18” cevizinin Türkiye’deki neredeyse tüm illerde yetiştirildiğini belirtirken, Avrupa’da en çok Almanya, İspanya, İtalya, Fransa, Bosna-Hersek gibi ülkelerde tercih edildiğini ifade ediyor. Bunun yanı sıra Gürcistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan gibi ülkelerde de ürünleri tüketilmektedir.
Yerli Ceviz Üretiminde Bir Lider
Yerli verim kalitesinin yüksek olduğuna dikkat çeken Sütyemez, Türkiye’de bu yıl hasat miktarının 20 bin tonu aşacağına inanıyor. Mersin ve Manisa’da kurulan büyük bahçelerle birlikte bu rakamın gelecekte 50 bin tonlara ulaşacağından söz ediyor.
Sonuç olarak, “Maraş 18”, Türkiye’de üretilen yerli ceviz çeşitleri arasında en çok tercih edilen ve lider konumda olan bir marka olarak öne çıkıyor.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi’nin girişimleri sonucunda tescil edilen “Maraş 18” cevizi, Türkiye’nin yanı sıra 25 ülkeden de ilgi görüyor.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi’nin girişimleri sonucunda tescil edilen “Maraş 18” cevizi, Türkiye’nin yanı sıra 25 ülkeden de ilgi görüyor.