Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Akademisyenlerden Kanserle Mücadelede Yenilikçi Çalışma

Amasya, Gaziantep ve Malatya üniversitelerinden akademisyenler, kanser tedavisi için yeni bir molekül sentezledi.

Amasya, Gaziantep ve Malatya

Amasya, Gaziantep ve Malatya üniversitelerinden akademisyenler, kanser tedavisi için yeni bir molekül sentezledi.

Kanserle Mücadelede Patentli Yenilik

Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nden akademisyenler, kanserli hücrelere karşı geliştirdikleri yenilikçi bir sentez çalışmasıyla önemli bir başarı elde ettiler.

Sentezlenen Molekül ve Özellikleri

Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu, Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Emine Elçin Emre ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Bedriye Seda Kurşun Aktar tarafından gerçekleştirilen bu araştırmada, “kanserli hücrelerdeki heterosiklik kalkon sentezi” üzerine çalışmalar yapılmıştır.

Bu çalışmanın sonuçları, “Kanser Hücre Hatlarındaki Antikanser Aktiviteleri İçin Bir Heterosiklik Kalkon Sentezi” başlığıyla Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Amasya Üniversitesi adına tescillendi.

Araştırmanın Önemi ve İhtiyaçlar

Prof. Dr. Yağlıoğlu, kanserin ölümcül bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, mevcut kemoterapötik ilaçların etkinliğinin sınırlı olduğunu ve bu alanda daha güvenli antikanser moleküllerine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Yağlıoğlu, “Kalkonlar, antibakteriyel ve antifungal özelliklerinin yanı sıra antikanser etkileriyle de dikkat çekmektedir,” şeklinde açıklamada bulundu.

Uygulanan Testler ve Sonuçlar

Sentezlenen moleküllerin in vitro PC3 (İnsan prostat kanseri) ve HeLa (İnsan rahim kanseri) hücreleri üzerinde antikanser aktivite testleri gerçekleştirildi. Test sonuçları, yeni sentezlenen bileşiklerin her iki kanser hücresine karşı önemli derecede antikanser etkisi olduğunu ortaya koydu.

Tebrik ve Destek Mesajı

Amasya Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, bu buluşla ilgili olarak “Bir Heterosiklik Kalkon Sentezi” başlıklı projenin tescilli olduğu ve proje ekibinin tebrik edildiği belirtildi.

Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesinden akademisyenlerin...

Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesinden akademisyenlerin kanserli hücrelerle mücadeledeki sentez çalışması patent aldı. Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu, açıklamalarda bulundu.