Amida Höyük’teki kazılarda Çanakkale Savaşı’na ait önemli bir rozet bulundu.
Diyarbakır’da Tarihi Bir Keşif
Diyarbakır’da, “Diyarbakır’ın kalbi” olarak bilinen Amida Höyükte yapılan kazı çalışmalarında Çanakkale Savaşı rozeti bulunmuştur.
Kazı Çalışmaları ve Tarihi Önemi
Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Dicle Üniversitesi (DÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında 2018 yılında başlatılan kazı çalışmaları, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Amida Höyük’te sürmektedir.
Gün yüzüne çıkan eserler
1800 yıllık su kanalları, yaklaşık 1700 yıllık mezar odaları ve 1. Dünya Savaşı’ndan kalma 782 el bombası gibi pek çok kalıntının yanında, bu yıl yapılan kazılarda Artuklu Sarayı‘ndan önemli buluntular elde edilmektedir.
Rozet Nedir?
Amida Höyük’teki kazılarda bulunan Çanakkale Savaşı rozeti, gazilere ya da şehit olan askerlerin hatırasına verilen sembolik bir ödüldür. Rozet, 4,2 cm uzunluğunda, 2,7 cm genişliğinde ve 6 gram ağırlığındadır. Ön yüzünde Çanakkale Savaşında görev yapmış Osmanlı askerleri ve ay yıldızlı bayrak tasvir edilmektedir.
Prof. Dr. Yıldız’dan Açıklamalar
Prof. Dr. Yıldız, buldukları rozetin Osmanlı dönemine özgün ve nadir bir eser olduğunu belirterek, bu buluntunun, alandaki yaşamın kesintisiz devam ettiğine dair önemli bir veri sunduğunu ifade etti. Ayrıca, “Muhtemelen bu rozet, Çanakkale Savaşları’nda görev yapıp Diyarbakır’a dönen bir gazi askere verilmiştir” dedi.
Yıldız, buluntunun Diyarbakırlıların Çanakkale Savaşı’na katkı sağladığını gösterdiğini de sözlerine ekledi.
“Diyarbakır’ın kalbi” olarak nitelendirilen Amida Höyük’teki kazı çalışmalarında, “Çanakkale Savaşı rozeti” bulundu.
“Diyarbakır’ın kalbi” olarak nitelendirilen Amida Höyük’teki kazı çalışmalarında, “Çanakkale Savaşı rozeti” bulundu.