Filistin Büyükelçisi Amal Jadou, Belçika Kralı’na mektup sunarak göreve başladı. Bu, bir ilk olarak kaydedildi.
Belçika’da Tarihi Adım
Filistin’in Avrupa Birliği, Belçika ve Lüksemburg nezdindeki ilk Büyükelçisi Amal Jadou, Kral Phillippe‘ye “misyon mektubu” sunarak, bu usulle göreve başlayan ilk Filistin temsilcisi oldu.
Kral’ın Kabulü
Kraliyet’in yaptığı açıklamada, Kral’ın misyon mektubunu sunmak üzere Jadou’yu kabul ettiği belirtildi. Açıklamada, “Bu, ülkemizdeki görev süresinin resmen başlangıcıdır” ifadesi yer aldı.
Prosedür Hakkında Bilgiler
Bu durum, bir Filistin Büyükelçisi’nin ilk kez güven mektubu sunma prosedürüne benzer bir süreçle göreve başlaması olarak kaydedildi. Kraliyet kaynakları, bu durumun Filistin’in resmi tanınması anlamına gelmediğini vurguladı. Ancak, 2018‘de, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas‘ın ziyareti sırasında Kral ile yapılan görüşmeler doğrultusunda gelecekteki Filistin temsilcilerinin büyükelçi prosedürüyle göreve başlamasına yönelik bir karar alındığı belirtildi.
Belçika’da Filistin’in Tanınması Tartışmaları
Filistin devletinin tanınması, Belçika siyasetinin gündeminde önemli bir yere sahip olmaya devam ediyor. 7 Ekim‘de, İsrail‘in Gazze’de başlattığı saldırılar sonrası, bu konuyu ilk olarak Kalkınma İşbirliği Bakanı Caroline Gennez dile getirdi. İlerleyen günlerde İrlanda, İspanya ve Norveç‘in bu konuda tanıma kararı almasının ardından, Belçika’dan beklenen bir karar henüz gelmedi. Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib, bölgesel hükümetlerin bu konuda bir uzlaşma sağladığını, ancak federal bir kararın “doğru zamanda” alınacağını ifade etti.
AB, Belçika ve Lüksemburg nezdinde Filistin Büyükelçisi Amal Jadou, Kral Phillippe’ye “misyon mektubu” sunarak, bu usulle göreve başlayan ilk Filistin temsilcisi oldu.
AB, Belçika ve Lüksemburg nezdinde Filistin Büyükelçisi Amal Jadou, Kral Phillippe’ye “misyon mektubu” sunarak, bu usulle göreve başlayan ilk Filistin temsilcisi oldu.