Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Balkanlar’da Alevilik ve Bektaşilik Üzerine Seminer

Uluslararası Balkanlar’da Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu’nda Kızıl Deli Sultan’ın rolü değerlendirildi.

Uluslararası Balkanlar'da Alevilik ve

Uluslararası Balkanlar’da Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu’nda Kızıl Deli Sultan’ın rolü değerlendirildi.

Uluslararası Balkanlar’da Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu Düzenlendi

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Günşen, Kızıl Deli Sultan’ın Balkanlar’ın fethindeki önemli rolünü vurguladı. Bu sempozyum, Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformu tarafından Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Kızıl Deli Sultan’ın Katkıları

Prof. Dr. Günşen, sunumunda Müridi Sadık Abdal’ın dilinden Kızıl Deli Sultan’ın Balkanlar’ın fetih sürecindeki etkinliğini anlattı. Kızıl Deli Sultan’ın, Yunanistan’ın Dimetoka kenti yakınlarındaki Ruşenler köyünde türbesinin bulunduğunu ifade etti.

Fetih Sürecinin Detayları

Günşen, Kızıl Deli Sultan’ın Osmanlı’nın Rumeli’deki fetihlerindeki yerini vurgulayarak, Hacı Bektaş Veli’nin rehberliğinde Balıkesir’e geldiğini ve Çanakkale Boğazı’nı geçerek Gelibolu’ya ulaştığını belirtti. 1354’teki Gelibolu depremi ve ardından gelen fetihlerle ilgili bilgiler verdi.

Balkanlar’da Türk Hakimiyeti ve İslamiyet

Kızıl Deli Sultan’ın Türk dervişleri arasında öncü bir isim olduğunu ve Balkanlar’da İslamiyet’in yayılmasında kritik bir öneme sahip olduğunu söyleyen Günşen, bu süreçte yaşanan önemli fetihleri sıraladı. 1354’te Gelibolu’nun fethiyle başlayan bu hızlı süreç, 1361’de Edirne, 1389’da Kosova ve 1396’da Niğbolu ile devam etti. “Balkanlar’ın fethi çok hızlı bir süreçte gerçekleşmiştir” diyen Günşen, Kızıl Deli Sultan’ın Hacı Bektaş Veli’nin Velayetnamesi’nde ‘Rumeli’nin gözcüsü ve fatihi’ olarak anıldığını da ekledi.

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Günşen, Edirne Valiliği...

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Günşen, Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ve Balkan Şehirleri İşbirliği Edirne Platformunca Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Balkanlar’da Alevilik ve Bektaşilik Sempozyumu’nda “Müridi Sadık Abdal’ın Dilinden Kızıl Deli Sultan ve Rumeli’nin Fethindeki Rolü” başlıklı sunum yaptı.

romabet romabet giriş betgar giriş deneme bonusu veren siteler romabet romabet giriş romabet giriş roketbet giriş roketbet giriş