Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ağır Çanta Taşımanın Öğrenciler Üzerindeki Etkileri

Öğrencilerin ağır çanta taşıması sırt ve bel ağrılarına yol açıyor. Uzmanlar dikkat edilmesi gereken noktaları paylaşıyor.

Öğrencilerin ağır çanta taşıması

Öğrencilerin ağır çanta taşıması sırt ve bel ağrılarına yol açıyor. Uzmanlar dikkat edilmesi gereken noktaları paylaşıyor.

Ağır Çanta Taşıyan Öğrenciler için Riskler

Okulların açılmasıyla birlikte, özellikle ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklar arasında sırt ve bel ağrıları önemli bir sorun haline geliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Özgür Oktay Nar, ağır çantaların bu rahatsızlıkların artmasında büyük rol oynadığını belirtiyor.

Çantaların Ağırlığı ve Yapısı

Opr. Dr. Nar, çocukların çantalarının genellikle ödevler, beslenme malzemeleri ve suluk gibi eşyalardan dolayı hacimlerini artırdığını, bu durumun ise sırt üzerine binen yükü artırarak kamburluk ve bel ağrıları oluşturduğunu ifade etti.

“Sırt ve bel ağrılarıyla ilgili şikayetler eylül ve ekim aylarında daha fazla görülüyor. Bu sorun özellikle ilkokul birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinde belirginleşiyor,” dedi.

Doğru Çanta Seçimi ve Kullanımı

Uzm. Dr. Nar, çanta seçiminin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, çantaların omuz desteklerinin vücuda iyi oturması gerektiğini dile getirdi. Vücudun ön tarafına bağlanan kemere sahip çantaların tercih edilmesi, yükü göğse sabitleyerek yük dağılımını dengeleyebilir.

“Çantanın ağırlığı 8 kilogramı geçmemeli. İdeal ağırlık 5 kilogram olmalı. Ancak bazı çocuklar maalesef 10 kilogramlık çantalar taşıyabiliyor,” diye ekledi. Çantanın bu kadar ağır olmaması için okullarda fasikül sistemine geçilmesinin önerildiğini belirtti.

Esneme Hareketleri Önemli

Sırt ve bel ağrıları için esneme hareketleri öneren Nar, çocukların sabit pozisyonlarda uzun süre kalmamalarının önemine dikkat çekti. Saat başı basit egzersizler yaparak aktif duruma geçmenin, ağrıları azaltabileceğini belirtti.

Ağrılar Büyüme Ağrıları ile Karıştırılabilir

Opr. Dr. Nar, ağır yüklerin bacak ağrılarına ve yürüyüş bozukluklarına da yol açabileceğini ifade etti. Ailelerin çocuklarındaki sırt ve bel ağrılarını büyüme ağrılarıyla karıştırmaması gerektiğinin altını çizdi.

“Büyüme ağrıları genellikle kasların ve kemiklerin büyüdüğü bölgelerde oluşur, sırt ve belde değildir,” dedi. Ebeveynlere, çocuklarına doğru çanta seçimi yapmaları ve uygun sportif aktivitelerle desteklemeleri tavsiyesinde bulundu.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Özgür Oktay Nar, AA muhabirine konuya ilişkin açıklamada...

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Özgür Oktay Nar, AA muhabirine konuya ilişkin açıklamada bulundu.