Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bacak Uzunluğu Eşitsizlikleri ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Bacak uzunluğu eşitsizlikleri, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar tedavi yöntemlerine dikkat çekiyor.

Bacak uzunluğu eşitsizlikleri, çeşitli

Bacak uzunluğu eşitsizlikleri, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar tedavi yöntemlerine dikkat çekiyor.

Bacak Uzunluğu Eşitsizlikleri ve Ciddi Sorunlar

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Muhammet Kalkışım, bacak uzunluğundaki eşitsizliklerin aksama, topallama, parmak ucunda yürüme, omurga deformitesi, sırt ağrısı ve eklem problemleri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.

Toplumda Sık Görülen Bir Sorun

Kalkışım, bacak uzunluğu eşitsizliğinin bir bacağın diğerinden kısa olması durumu olduğunu ifade etti. Bu sorunun toplumda %25 oranında görüldüğünü aktaran Kalkışım, “Çoğu durumda eşitsizlik 1 santimetre altında olup genellikle fark edilmez ve vücut tarafından tolere edilir; ancak 2 santimetreden fazla olanlarda aksama ve ağrı gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.” dedi.

Doğuş ve Gelişim Sürecindeki Nedenler

Bacak uzunluğu eşitsizliklerinin doğuştan veya gelişimsel sebeplerle ortaya çıkabileceğini dile getiren Kalkışım, geçmişteki kırıklar, kemik kitleleri ve enfeksiyonların bu durumu etkileyen faktörlerden bazıları olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra genetik nedenler ve sendromların da doğumsal kaynaklı etkenler olarak öne çıktığını açıkladı.

Tedavi Yöntemlerinin Önemi

Eşitsizliğin yaratabileceği sorunların ciddiyetinin altını çizen Dr. Kalkışım, muayene ve röntgenlerle detaylı ölçüm yapılması gerektiğini vurguladı. Eşitsizlik miktarına ve hastanın yaşına göre tedavi yöntemlerinin değişiklik gösterdiğini belirten Kalkışım, “Hafif durumlarda ayakkabı yükselticileri veya özel ortopedik ayakkabılar yeterli olabilirken, ciddi eşitsizliklerde cerrahi müdahale gerekebilir.” dedi.

Tedavi Edilmeyen Sorunlar

Kalkışım, tedavi edilmediği takdirde uzun süre bekletilen bacak uzunluğu eşitsizliklerinin hem leğen kemiğinde hem de omurgada ciddi sorunlara yol açabileceğini ifade etti. Uygun tedavi yöntemleriyle, vücutta kısalığa bağlı oluşan şekil bozuklukları kalıcı hale gelmeden düzeltilebiliyor. Tedavi edilmediğinde ise kalça, diz ve ayak bileğinde ilerleyici ağrı ve kireçlenmelerin oluşabileceği belirtiliyor, bu da hastanın fonksiyonel kısıtlılıklar yaşamasına sebep olabiliyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Dr....

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Kalkışım, bacak uzunluğunda eşitsizlik durumunun aksama, topallama, parmak ucunda yürüme, omurga deformitesi, sırt ağrısı ve eklemlerde problemler gibi birçok soruna neden olabildiğine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.