Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bafra Ovası’nda Pırasa Hasadı ve Beklentiler

Bafra Ovası’nda pırasa hasadında 18 bin ton rekolte bekleniyor. Çiftçiler, ürün fiyatlarındaki yükselişi değerlendiriyor.

Bafra Ovası'nda pırasa hasadında

Bafra Ovası’nda pırasa hasadında 18 bin ton rekolte bekleniyor. Çiftçiler, ürün fiyatlarındaki yükselişi değerlendiriyor.

Bafra Ovası’nda Pırasa Hasadı

Samsun’un Bafra ilçesinde pırasa hasadına başlanmış durumda. Bafra Sebze Üreticileri Birliği’nin Başkanı Adem Aşçı, yapılan ekimlerle birlikte bu yıl Bafra Ovası’nda toplam 155 bin dekar alana yazlık ve kışlık sebze ekimi gerçekleştirildiğini bildirdi.

Pırasa Rekoltesi ve Hasat Süreci

Kışlık sebzelerde 80 bin dekar alanda ekim yapıldığını belirten Aşçı, 4 bin 500 dekar alanda ekilen pırasadan dönüm başına ortalama 4 ton rekolte alındığını ifade etti. Ovada toplam 18 bin ton pırasa hasadı bekleniyor.

Çiftçiler, hasat edilen pırasayı komisyonculara 16 ila 18 lira arasında satarken, pazarda bu ürünün fiyatı 20 ila 25 lira seviyelerine yükseliyor.

İhracat ve Fiyat Analizi

Hasat edilen pırasanın çoğu, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Konya, Ankara ve Amasya gibi illere gönderilmektedir. Ayrıca, Rusya’ya ihracat yapan firmalar da mevcut.

Aşçı, sebze fiyatlarının biraz yüksek olduğuna dikkat çekerek, Ağustos ve Eylül aylarında gerçekleşen sel olaylarının ekim alanlarında zarara neden olduğunu belirtti. Bu durum, mahsuldeki rekolte düşüşüne ve dolayısıyla fiyat artışına yol açtı.

Çiftçilerin Görüşleri

Bafra Ovası’nın Türkiye’nin kışlık sebze üretiminde kritik bir yere sahip olduğunu vurgulayan Aşçı, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan aldıkları desteklerin artırılması gerektiğini ifade etti. Sarıkaya Mahallesi’nde çiftçilik yapan Anıl Ertan ise, 5,5 dönüm alanda pırasa üretimi yaptığını belirtti. 2024 yılında yaşanan su baskınlarının kendilerini zor duruma soktuğunu ve her ürün için 20 bin lira gider olduğunu söyledi.

Ürün veriminden memnun olduklarını dile getiren Ertan, geçen yıl pırasanın fiyatının 7,5 lira olduğunu, bu yıl ise iki katına çıktığını belirtti. Ancak 2023 yılına ait işçi yevmiyelerinin 600 lira‘dan 1200 lira‘ya yükselmesi çiftçileri düşündürüyor.

Tarım İşçileri ve Yevmiye Durumu

Tarım işçisi Harbiye Yavuz, çalışma saatlerinin sabah 08:00‘de başladığını ve akşam 17:30‘da sona erdiğini belirtirken, yevmiyelerden memnun olduklarını ifade etti.

Samsun'un Bafra ilçesinde üretilen pırasanın hasadına başlandı.

Samsun’un Bafra ilçesinde üretilen pırasanın hasadına başlandı.

Samsun'un Bafra ilçesinde üretilen pırasanın hasadına başlandı.

Samsun’un Bafra ilçesinde üretilen pırasanın hasadına başlandı.

romabet romabet giriş betgar giriş deneme bonusu veren siteler romabet romabet giriş romabet giriş roketbet giriş roketbet giriş