Bağdat’taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor. Uyuşturucu sorunu gençleri tehdit ediyor.
Bağdat’taki Uyuşturucu Sorunu ve Rehabilitasyon Merkezleri
Bağdat’ta, uyuşturucu bağımlılığı özellikle gençler arasında giderek yaygınlaşırken, şehirdeki rehabilitasyon merkezinde yaklaşık 5.000 kişi tedavi ediliyor. Gençlerin tedavi gördüğü birçok merkezde, bağımlılığın yayılmasının başlıca sebepleri arasında kötü arkadaş çevreleri ile uyuşturucu maddelere erişimin ucuz ve kolay olması gösterilmektedir.
Bağımlılıkla Mücadele Eden Gençler
23 yaşındaki Cebbar Hüseyin, 2017 yılından beri uyuşturucu kullandığını, kötü arkadaşlıkların bu bağımlılığa yol açtığını ifade etti. Uyuşturucu kullanmaya başladıktan sonra okulunu bırakmak zorunda kaldığını belirten Hüseyin, rehabilitasyon merkezinde tedavi sürecinin psikolojik olarak kendisine fayda sağladığını söyledi.
Sokakta Tanıştığı Uyuşturucu ile İmtihanı
16 yaşındaki İlya İhsan ise ailesiyle yaşadığı sorunlar nedeniyle sokağa çıkıp orada uyuşturucu kullanan bir grupla tanıştığını ve zamanla bağımlı hale geldiğini belirtti. Şu anda rehabilitasyon merkezindeki tedavisinin sonuna geldiğini vurgulayan İhsan, sürecin olumlu ilerlediğini ifade etti.
Bağımlılık ile Mücadele Çalışmaları
Irak Sağlık Bakanlığı’nın Uyuşturucuyla Mücadele ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Velid Müslüm, şu ana kadar 9.000‘in üzerinde kişinin merkeze başvurduğunu açıkladı. Bu yıl içerisinde 4.700 uyuşturucu bağımlısının tedaviye alındığını belirten Müslüm, bu kişilerin psikolojik destek de aldıklarını kaydetti.
Uyuşturucu Tacirlerine Karşı Sert Önlemler
Irak İçişleri Bakanlığı Uyuşturucuyla Mücadele Birimi Basın Dairesi Başkanı Hüseyin Temimi, hükümetin uyuşturucu ile mücadeleye hız verdiğini ve bir çok uyuşturucu baronunun yakalandığını ifade etti. Ayrıca, uluslararası uyuşturucu ticareti yapan yüzlerce kişinin yakalandığını ve bazı cezalarının idam olduğunu belirtmiştir.
İdam Ceza Tartışması
Uyuşturucu ile mücadele konusunda uzman hukukçu Şirin Zengene, hapishanelerdeki uyuşturucu bağımlısı sayısının fazla olduğunu, idam cezasının uyuşturucu tacirlerine karşı caydırıcı olabileceğini ifade etti. Zengene, insan hakları temelli kuruluşların uyuşturucu kullananları idam etme önerisini kabul etmediğini ancak uyuşturucu ticareti yapanlara yönelik en etkili cezanın idam olabileceği görüşünü savunmaktadır.
Irak’ta özellikle gençler arasında uyuşturucu bağımlılığı önemli bir sorun olmaya devam ederken başkent Bağdat’taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın bağımlı tedavi görüyor.
Irak’ta özellikle gençler arasında uyuşturucu bağımlılığı önemli bir sorun olmaya devam ederken başkent Bağdat’taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın bağımlı tedavi görüyor.