Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BES uygulaması bugün itibarıyla başladı

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK), Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamında başlatacağı Kısmi Ödeme Uygulaması bugün yürürlüğe giriyor. Bu çerçevede, başvuru şartları, ödeme tutarı ve gerekli belgeler gibi detaylar belirlendi. Ancak taahhüdünü yerine getiremeyenler, aldıkları parayı faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalacaklar.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK), Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamında başlatacağı Kısmi Ödeme Uygulaması bugün yürürlüğe giriyor. Bu çerçevede, başvuru şartları, ödeme tutarı ve gerekli belgeler gibi detaylar belirlendi. Ancak taahhüdünü yerine getiremeyenler, aldıkları parayı faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalacaklar.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcıları, hesaplarında biriken tutarları evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında başvurarak kullanabilecekler. Bu sayede, katılımcılar hayatlarının önemli anlarında karşılaştıkları nakit ihtiyaçlarını karşılayabilecekler, aynı zamanda BES’ten çıkmadan tasarruflarına devam edebilecekler ve birikimlerinden vazgeçmemiş olacaklar.

BİREYSEL EMEKLİLİK

BES KISMİ ÖDEME YÖNERGESİ VE BAŞVURU SÜRECİ

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcıları, yeni düzenleme çerçevesinde hesaplarındaki birikimlerinin yüzde 50’sine kadar kısmi ödeme yapma hakkına sahip olacaklar. Bu süreçte, katılımcılar emeklilik şirketleriyle iletişime geçerek başvuru formunu doldurabilecekler.

Emeklilik şirketleri, başvuru formunun kendilerine ulaştığı tarihten itibaren üç iş günü içinde kısmi ödeme talebinin kabul veya ret sonucunu katılımcılara elektronik iletişim yoluyla bildirecekler.

BES KISMİ ÖDEME KOŞULLARI VE BAŞVURU ŞARTLARI

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamında kısmi ödeme yapma şartları belirlenmiştir:

• Katılımcılar evlilik, konut alımı veya doğal afet durumu için sadece bir kez kısmi ödeme talebinde bulunabilirler. Doğal afet durumunda, ödeme için belirli bir tarih veya miktar şartı aranmaz.

• İlk kısmi ödeme başvurusu, sözleşmenin beşinci yılının başlamasından itibaren ve aylık asgari ücretin en az 5 katı tutarında ödeme yapıldığında yapılabilir.

• Eğer katılımcı evlilik için kısmi ödeme almışsa, konut alımı için ödeme yapabilmek için en az beş yıl geçmesi ve aylık asgari ücretin en az 5 katı tutarında ödeme yapmış olması gerekmektedir. Konut alımı için kısmi ödeme alındıysa, evlilik için de aynı şartlar geçerlidir.

• Birden fazla BES sözleşmesi bulunan katılımcılar için sadece bir kere başvuru hakkı tanınmaktadır.

BİREYSEL EMEKLİLİK HAKKINDA

BES KISMİ ÖDEME BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kısmi ödeme başvurusunda sunulması gereken belgeler şunlardır:

• Konut Alımı İçin: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan ve web tapu ile üretilen doğrulama kodu içeren tapu belgesi nüshası.

• Evlilik Durumu İçin: e-Devlet sistemi üzerinden üretilen ve üzerinde doğrulama kodu bulunan nüfus kayıt örneği.

• Doğal Afet Durumu İçin: Doğal afetin gerçekleşmesini takiben SEDDK tarafından duyurulan belge.

BES KISMİ ÖDEME SÜRECİ VE BELGELERİN İŞLEYİŞİ

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kısmi ödeme sürecinde işleyiş şu şekildedir:

Katılımcılar başvuru sırasında istenilen belgeleri teslim edecekler. Başvuru onaylandıktan sonra ödeme alan katılımcılar, ödeme aldıktan sonraki 2 ay içinde konut alımı veya evlilik durumuna dair belgeleri emeklilik şirketine ileterek başvuru işlemlerini tamamlamakla sorumludur. Eğer evlilik veya konut alımı başvuru tarihinden önce gerçekleşmişse, bu belgelerin geçerliliği başvuru tarihinden 2 ay öncesine kadar uzanacaktır. Kısmi ödeme tutarları, en geç tüm fonların nakde dönüştüğü günü takip eden ilk iş gününde katılımcıların hesaplarına aktarılacaktır.

BES SÖZLEŞMESİ SONLANDIRMA DURUMUNDA DEVLET KATKISI GERİ ÖDEME ŞARTLARI

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcıları, sözleşmelerini 3 yıl içinde emeklilik, vefat veya maluliyet haricinde sonlandırdıklarında, kısmi ödeme kapsamında aldıkları devlet katkısı tutarını faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalacaklar.