Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bir ilimizde aktif fay hattı bulundu

Bir ilde daha aktif fay hattı olduğu tespit edildi! Tüm detaylar haberimizde.

Bir ilde daha aktif

Bir ilde daha aktif fay hattı olduğu tespit edildi! Tüm detaylar haberimizde.

Fay hatlarıyla ilgili uzmanların çalışmaları devam ediyor! Bu ilde aktif fay hattı varmış! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

BİR İLDE AKTİF FAY HATTI BULUNDU

Kayseri Sarıoğlan ilçesi Tatılı bölgesinde AFAD, MTA, Türkiye Belediyeler Birliği işbirliği ile faylarla ilgili önemli bir çalışma yapıldı ve bölgede yer alan aktif fay ortaya çıktı. 6 Şubat tarihinde yaşanan iki büyük deprem sonrasında Kayseri Büyükşehir Belediyesi 200 milyon metrekare bölgede çalışmalarını sürdürdü. Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı, Sarıoğlan Tatlı Hendeği AFAD, MTA, TBB işbirliği ile TÜBİTAK Projesi kapsamında lojistik destek verildi. Bölgede AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut çalışmalara destek verdi ve şu açıklamaları yaptı; ‘Bir haftadır çalışmalarımız sürüyor. Bu çalışma TÜBİTAK tarafından desteklenen ülkenin diri faylarının yer aldığı bir çalışma. Bu çalışma AFAD, MTA, Belediyeler Birliği, TÜBİTAK tarafından destekleniyor ve 14 projeden oluşuyor. Biz de projelerden biriyiz. Projemiz 11 numaralı. Sivas ilinden başlayarak Tecer, Altınyayla, Gemerek, Sarıoğlan, Bünyan, Kayseri’ye kadar uzanıyor. Fayın paleosismolojik özelliğini çıkarabilmek için bu çalışmaları yapıyoruz. Bu fay boyunca 1/25000 harita yapılıyor, tektonik harita çıkarılıyor. Sonar bu harita üstünde dron ile uçuş yapıp detaylı harita çıkarıyoruz. Bunlar üstünde açılacak hendek yeri belirlendikten sonra faya dik yönde radar ve jeofizik yöntemle fayın olup olmadığını tespit etmek için çalışıyoruz. Bunu belirleyip olumlu sonuç alındıktan sonra kazı yapıyoruz. 

kayseri ilinde aktif fay hattı

Diğer çalışma da Kayseri ilinin güney tarafı olan Ecemiş Fayı ile ilgili. Onun sonuçları belediye ile yapılacak. Kayseri’nin mikro bölgelemesi yapılıyor. Oradaki aktif faylar da uygunlukla ilgili değerlendirilecek. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda fayın varlığı tespit edildi. Sağ tarafta bozuşmuş malzeme, sol tarafta karasal birimler görülüyor. Jeolojik olarak karşı karşıya gelmesi yalnızca fay ile olabilir. deliler Fayı Sarıoğlan çevresinde verilere göre ters bileşenli bir fay olarak görülebilir. Daha sonra buranın bir kesiti çizilerek örnekleme yapılacak, sonuç çıktığı zaman fayın kayma hızı, deprem üretme aralığı ortaya çıkarılacak ve yorum yapılabilecek.’ Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Gonca Arın da konu ile ilgili şunları söyledi; ‘Kayseri depremselliği ile ilgili çalışmaları nedeniyle Fikret Hocam ve ekibine teşekkür ederim. Büyükşehir Belediyesi olarak Sarıoğlan Belediyesine de desteklerinden dolayı teşekkür ederim.’ Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sinan Koçeroğlu ise şu açıklamaları yaptı; ‘Türkiye’nin diri fay haritasının belirlenmesinde Deliler bölgesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaptığımız bu çalışmada yer radarı ve profesyonel dron uygulaması yapıldı. Yer radarı uygulamasında yere güçlü frekanslarda elektromanyetik dalgalar gönderilip yerin MR’ını çekmiş oluyoruz. Yer radarı yöntemi jeofizik yöntemi olarak biliniyor.’