Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Gozde

BM İsrail ordusunu kara listeye aldı

7 Ekim 2023 tarihinden bu yana İsrail’in Filistin’deki sürdürdüğü katliamlar dur durak bilmeden devem ediyor iken Birlemiş Milletlerden çok önemli bir karar alındığı duyuruldu. İşte detaylar …

İsrail dokuz aydır Filistin’deki sivillerin üzerine bomba yağdırmaya devam ediyor. Aylardır süregelen bu katliam milyonlarca masum çocuğu hayattan koparırken Birleşmiş Milletlerin İsrail Ordusu için aldığı yeni karar açıklandı. Detaylar haberimizde…

dizi

SON DAKİKA… SAVAŞI KATLİAMA ÇEVİRMİŞLERDİ. BİRLEŞMİŞ MİLLETLER HAREKETE GEÇTİ. İSRAİL ORDUSU KARA LİSTEYE ALINDI

Birleşmiş Milletler, İsrail ordusunu ve güvenlik güçlerini “çocuklara zarar verenlerin kara listesine” aldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 2023 yılı verilerini içeren ve henüz yayımlanmayan “Çocuklar ve Silahlı Çatışma Raporu”na başvuruldu.

Çatışmalarda çocuklara yönelik şiddetin 2023’te korkunç boyutlara ulaştığını gösteren raporda şöyle deniliyor: “Çatışmalarda çocuklara yönelik ciddi ihlaller 2023’te yüzde 21 arttı.” İfadesi kullanıldı.

 Çocukların ölümüne ve yaralanmasına neden olan olayların bir önceki yıla göre yüzde 35 arttığına dikkat çekilen raporda, “2023 yılında çocuklara yönelik 32 bin 990 ciddi ihlal kaydedildi” denildi. Açıklamaya yer verildi.

Raporda, kayıtlara göre 2023 yılında 5 bin 301 çocuğun öldürüldüğü, 6 bin 348 çocuğun yaralandığı, 8 bin 655 çocuğun silahlı gruplara alındığı, 5 bin 205 çocuğun insani yardıma erişiminin engellendiği belirtildi. Yardım ve silahlı gruplarla bağlantıları vardı.

 2 bin 491 çocuğun tutuklandığı, 4 bin 356 çocuğun kaçırıldığı bildirildi. Raporda, Gazze’deki son gelişmelerle birlikte İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında çocuklara yönelik ciddi ihlallerin yüzde 155 arttığı ve bu kapsamda 8 bin 9 ciddi ihlal vakasının kaydedildiği belirtildi. Bu ihlaller 4 bin 360 çocuğa yönelik olsa da bunların 113’ünün İsrailli, 4 bin 247’sinin ise Filistinli çocuk olduğu kaydedildi.

İSRAİL ORDUSU İLK KEZ LİSTEDE

Raporda, Gazze, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 4 bin 247 Filistinli çocuğa yönelik 7 bin 837 ihlal gerçekleştiği ve bu ihlallerin İsrail ordusu ve İsrailli yerleşimciler tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

Raporda 5 bin 698 ihlalin arkasında İsrail ordusu ve güvenlik güçlerinin olduğu vurgulanıyor.

Raporda, İsrail’in 906 Filistinli çocuğu gözaltına aldığı ve Birleşmiş Milletler’in çocukların istismar ve cinsel tacize uğradığına dair raporlar aldığı belirtildi. Raporda ayrıca İsrail ordusunun Gazze, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te çocukların insani yardıma erişimini engellediği belirtildi.

İsrail ordusu ve güvenlik güçlerinin yanı sıra Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları ve Filistin İslami Cihad Hareketi’nin askeri kanadı Kudüs Tugayı’nın da yer aldığına dikkat çekildi. Bu verilerin 2023 yılına ait olduğu ve durumun son dönemde daha da kötüleştiği belirtildi.

Raporda, 2023 yılının son çeyreğinde Gazze’deki durum nedeniyle 23.000 ciddi ihlalin onaylanmasının beklendiği belirtiliyor.

Raporda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in değerlendirmeleri de yer alıyor.

Bu nedenle Guterres şunları söyledi: “İsrail ordusu ve güvenlik güçleri tarafından Gazze, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te öldürülen ve yaralanan çocukların sayısı karşısında dehşete düştüm. İsrail ordusunun Gazze’deki askeri operasyonlarının yol açtığı ölü sayısı ve yıkım, daha önce görülmemiş seviyelere ulaşıyor” dedi.

İHLALLERİN EN YOĞUN OLDUĞU YERLER

Raporda, çatışmalar sırasında çocuklara yönelik en ciddi ihlallerin yaşandığı yerler İsrail ve işgal altındaki Filistin toprakları, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Myanmar, Somali, Nijerya ve Sudan olarak sıralanırken, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 3 bin 764, Myanmar ve Somali’de 2 bin 799. 1995 yılında Nijerya’da 2 bin 283, Sudan’da ise 1.721 ciddi ihlal yaşandığı biliniyor.

Raporda, Ukrayna’daki ihlaller nedeniyle Rus güvenlik güçlerinin listede kalmasına rağmen Ukrayna’da 938 ciddi ihlal vakasının kaydedildiği belirtiliyor.

Ciddi ihlallerin yüzde 50’sinden devlet dışı aktörlerin sorumlu olduğunun vurgulandığı raporda, çocuk ölüm ve yaralanmalarında en büyük rolün devlet güçlerine ait olduğu vurgulanıyor.

Rapor, erkek çocukların silahlı gruplara katılma, öldürülme ve yaralanma olasılığının daha yüksek olduğunu, kız çocuklarının ise cinsel şiddete maruz kalma olasılığının daha yüksek olduğunu vurguluyor.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER