15. yüzyıla ait Gazi Mihal Hamamı’nın restorasyon çalışmaları hızla sürüyor.
Edirne’de Gazi Mihal Hamamı’nda Restorasyon Çalışmaları
Edirne’de tarihi 15. yüzyıla dayanan Gazi Mihal Hamamı’nın restorasyon süreci devam ediyor. Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, hamamı ziyaret eden gazetecilere önemli bilgiler verdi.
Hamamın Tarihi ve Önemi
Ahmet Saraç, restorasyon çalışmalarının Vali Yunus Sezer’in talimatıyla başlatıldığını belirtti. Gazi Mihal Hamamı, erken dönem Osmanlı mimarisinin dikkate değer örneklerinden biri olarak “çifte hamam” kategorisinde yer alıyor. Hamam, aynı zamanda cami, köprü ve hamamdan oluşan bir kompleksin önemli bir parçası.
Restorasyon Süreci ve Kazılar
Hamamdaki çalışmalar, Edirne Müzesi denetimindeki araştırma kazıları ile başlatıldı. Bu kazılar sonucunda hamamın kadınlar ve erkekler için ayrılan soyunmalık bölümleri gün yüzüne çıkarıldı. Kubbe örtülerinin ve dolgularının kaldırıldığı çalışmalarda, hamamın iç yapısındaki tonozlu ve uzun mekan açığa çıktı. Bu alan, sıcak sular kullanılarak keçelerin yıkandığı ‘keçelik’ olarak adlandırılıyor.
Zaman İçinde Değişimler
Gazi Mihal Hamamı, 1422 yılında inşa edilmiştir ve Tunca Nehri’nin kıyısında, Kapıkule Sınır Kapısı yolunda yer alıyor. Kesme taş ve tuğla malzemeden yapılan hamam, zaman içinde orijinal yapısını korumayı başardı. Ancak, 1829 yılında Ruslar tarafından Edirne’nin işgali sonrası hamam tamamen kapatılmıştı.
Edirne’de 15. yüzyıl yapısı Gazi Mihal Hamamı’nda restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Edirne’de 15. yüzyıl yapısı Gazi Mihal Hamamı’nda restorasyon çalışmaları devam ediyor.