Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Emekli maaş zammında yeni oran ortaya çıktı

3 Temmuz’da açıklanacak olan 6 aylık enflasyon farkı öncesi nefesler tutuldu. Memur emeklisi ve memurların alacağı maaşların netleşeceği 3 Temmuz günü için geri sayım devam ederken ne kadar zam yapılacağı hala büyük bir merak konusu olmaya devam ediyor. Dün Vedat Işıkhan tarafından yapılan açıklamalar bir kez daha gündem olurken tüm tahminler de yeniden değişti.

3 Temmuz’da açıklanacak olan

3 Temmuz’da açıklanacak olan 6 aylık enflasyon farkı öncesi nefesler tutuldu. Memur emeklisi ve memurların alacağı maaşların netleşeceği 3 Temmuz günü için geri sayım devam ederken ne kadar zam yapılacağı hala büyük bir merak konusu olmaya devam ediyor. Dün Vedat Işıkhan tarafından yapılan açıklamalar bir kez daha gündem olurken tüm tahminler de yeniden değişti.

Emekli ve memurların alacağı zammın belli olmasına günler kala gözler yapılan hesaplamalara çevrilmiş durumda. 6 aylık enflasyon farkının belli olması için son günler geldi çattı! Enflasyon farkı ve sözleşmelerden gelen oranların birleştirilerek hesaplanacağı memur ve emekli maaşları için artık hesaplamalar da netleşmeye başladı. Çeşitli oranlarda varsayımsal olarak hesaplamalar yapan uzmanlar, hem enflasyon farkının ne kadar olacağını hem de memur maaşlarına ne kadar zam yapılacağına yönelik tahminlerini yayımladı. 

Peki, yayımlanan bu tahminler kapsamında emekli ve memurlar ne kadar zam alacak? 6 aylık enflasyon farkı ne kadar olacak? Emeklilere refah payı eklemesi yapılacak mı? Bağ-kur ve SSK emeklilerinin alacağı maaş kaç TL olacak? İşte olası oranlarla yapılmış maaş hesaplamaları… 

Emekliye refah payı eklenecek mi? 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AK Parti Grup Toplantısı öncesinde emekli, memur ve asgari ücretliye yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Asgari ücrete ara zam yapılmayacağını kesin bir dille ifade eden Bakan Işıkhan, emeklilere refah payı konusunda ise, “Şu an gündemimizde yok. Zaten toplu sözleşme gereği yapılacak artışlar olacak. Refah payı ile ilgili şu an bir çalışmamız yok” dedi. Böylelikle de emeklilere eğer hükümet kanadından bir sürpriz gelmezse refah payı eklenmeyecek. 

maaş zammı

6 aylık enflasyon farkı ne kadar çıkacak? 

Merkez Bankası’nın verilerine göre 6 aylık enflasyonun yüzde 25,81 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bu oran, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için maaş zammı anlamına geliyor. Memur maaşlarına yapılacak zammın ise yüzde 10 toplu sözleşme zammı ve 6 aylık enflasyon farkı ile yüzde 20,35 seviyelerine ulaşması bekleniyor. 

Bağ-Kur ve SSK emekli maaş hesaplama tablosu

Yapılacak olan zamlarla birlikte emekli maaşlarında önemli artışlar bekleniyor. Buna göre eğer yukarıda da bahsettiğimiz üzere emeklilere yüzde 25.81 zam yapılırsa, maaşların Temmuz ayında aşağıdaki seviyelere çıkacağı tahmin ediliyor: 

  • Bağ-Kur (Esnaf): 10.178 TL’den 12.804 TL’ye
  • Bağ-Kur (Tarım): 8.089 TL’den 10.176 TL’ye
  • SSK (2000 öncesi): 11.367 TL’den 14.300 TL’ye yükselmesi öngörülüyor.
  • En düşük emekli maaşı: 12-13 bin TL arasında konuşuluyor.

Memur ve memur emeklisine ne kadar zam yapılacak? 

memur maaş zammı

Toplu sözleşmeler nedeniyle memur ve memur emeklisi maaş zamları SSK ve Bağ-kur emeklilerine kıyasla 5 puan kadar daha düşük olacak. Memur emeklilerinin eşitleme beklediği bugünlerde Bakan Vedat Işıkhan kapıları kapatırken, yalnızca 6 aylık enflasyon farkı (yüzde 25.81 seviyesi bekleniyor) uygulanması durumunda maaşlar şöyle olacak: 

  • En düşük memur emekli maaşı: 14.740 TL’den 17.739 TL’ye
  • En düşük memur maaşı: 32.860 TL’den 39.547 TL’ye
  • Bekar memur: 30.372 TL’den 36.552 TL’ye çıkacak.
  • Ortalama memur maaşı: 44.000 – 44.500 TL seviyesine gelecek.

Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’da 

Bakan Işıkhan’ın refah payı ve asgari ücret karşısında söylemlerine yönelik gözler tekrar AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çevrildi. Erdoğan’dan en düşük emekli maaşlarına yönelik bir adım atması bekleniyor olsa da bu ihtimalin zayıf olduğu da konuşuluyor. Ancak aktarılan kulis bilgilerine göre vatandaşlara doğal gaz ile gıda desteği verilmesi planlanıyor. 

Mesleğe göre zamlı memur maaşları 

Ocak ayında yapılan yüzde 49.25’lik zammın ardından gözler Temmuz zamlarına çevrilirken, tahminlerde yer alan yüzde 20.35’lik oranla zamlı maaşlar şöyle oluyor: 

temmuz maaş