Genetik tedavi, işitme kaybı yaşayan hastalar için umut verici bir gelişme olarak öne çıkıyor.
İşitme Kaybında Genetik Tedavi Umut Oluyor
Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, işitme kayıplarında genetik tedavi yöntemlerinin hastalar için umut verici bir gelişme sunduğunu belirtti.
Sempozyumda Önemli Bilgiler Paylaşıldı
Düzenlenen İç Kulak Hastalıklarında Preklinik, Klinik ve İnovatif Yaklaşımlar Multidisipliner Sempozyumu için Edirne’de bulunan Tekin, gazetecilere yaptığı açıklamada, doğuştan gelen işitme kayıplarının %50’sinden fazlasının genetik faktörlerle bağlantılı olduğunu ifade etti. Farklı hastalıklar için kullanılan gen tedavisinin, işitme kaybı yaşayanlara da uygulanabilecek olması sevindirici bir gelişme.
Hayvan Deneylerinden İnsanlara Geçiş
Tekin, başarılı hayvan deneylerinin ardından gen tedavisinin insanlarda uygulanmaya başlandığını dile getirdi. “İşitme kaybı yaşayanlar için genetik tedavi bir umut haline geldi. Uzun zamandır üzerinde çalışılıyordu ve bu sene ilk olumlu sonuçları aldık. Henüz çok küçük bir hasta grubunda etkili.” sözlerini kullandı.
Gelecekteki Araştırmalar ve Umut
OTOF adı verilen bir gende etki eden tedaviyle ilgili, Tekin, “Bu gen, bütün işitme kayıplarının %5’ini oluşturuyor.” dedi. İşitme kaybına yol açan farklı genler üzerinde yapılan araştırmaların da başarılı olacağını vurguladı. Tekin, gen tedavisinin nasıl işlediğine dair bilgi vererek, “Bozuk gen, bir virüs aracılığıyla kokleaya enjekte ediliyor ve bu gen iç kulakta çalışmaya başlıyor. Zamanla diğer genler üzerinde de bu çalışmalar insanlarda gerçekleştirilecek. Umutlu olmak için çok neden var.” şeklinde konuştu.
Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, konuya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.