Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, İSEDAK 40. Toplantısında dijitalleşme ve işbirliğinin önemini vurguladı.
İSEDAK 40. Bakanlar Toplantısı Kapanış Oturumu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 40. Bakanlar Toplantısı Kapanış Oturumu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, dijitalleşmenin İslami finans ile küresel finans sistemi arasındaki uyumu artırarak daha geniş müşteri kitlelerine ulaşmayı sağladığını belirtti.
İşbirliği ve Ekonomik İlişkilerin Güçlenmesi
Toplantıda konuşan Yılmaz, İslam dünyasının karşılaştığı zorluklara karşı işbirliği ve dayanışmanın önemini vurguladı. İSEDAK zemininde ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştiğini ifade eden Yılmaz, üye ülkelerin sağladığı dayanışmanın güçlendiğini dile getirdi.
İİT Üye Ülkelerinin Ekonomik Durumu
Yılmaz, Dünya Bankası verilerine dayanarak, 2023 yılı itibariyle İİT üyesi ülkelerin toplam milli gelirinin 8,6 trilyon dolara ulaştığını ve küresel milli gelirden yaklaşık %8,1 pay aldığını aktardı. Ayrıca, 40 yıl önceki %7,5 oranına kıyasla bu durumun oldukça değişmediğini belirtti.
Dijital Dönüşüm ve Yatırımlar
İİT üyesi ülkelerin 2023 yılı itibarıyla 5 trilyon dolarlık ticaret hacmine ulaşarak dünya ticaretinin %11’ini oluşturduğunu söyleyen Yılmaz, bu ticaretin %19’unun üye ülkeler arasından geldiğini ifade etti.
Yapay Zeka ve Teknolojik Yatırımlar
Yılmaz, “Sosyoekonomik gelişmişlik seviyemizi yükseltmek için ileri teknolojilere, özellikle yapay zekaya yatırım yapmalı ve gençlerimizi bu alanlara yönlendirmeliyiz” dedi.
Geleceğe Dair Umutlar
Toplantı sırasında, İİT Tahkim Merkezi’nin en seçkin merkezlerden biri olmasını hedeflediklerini kaydeden Yılmaz, işbirliği çabalarının önemine vurgu yaptı. Yılmaz, İİT üyesi ülkelerin, Tercihli Ticaret Sistemi’ne katılımının da elzem olduğunu belirtti.
İslam Dünyası İçin Güçlü Bir Gelecek
Yılmaz, İİT/İSEDAK 50 İslami Endeksi kapsamındaki yatırım fırsatlarının önemine vurgu yaparak, İslam dünyasına örnek olmayı hedeflediklerini ifade etti. Tüm üye ülkelerin, İslam ülkeleri arasındaki ticari ve ekonomik işbirliğini derinleştirmek için gerekli çabayı göstereceğine inandığını belirtti.
Gazze’deki Çatışmalar ve Türkiye’nin Duruşu
Toplantıda konuşulan diğer bir konu ise Orta Doğu’daki çatışmalardı. Yılmaz, “Gazze’deki çatışmaların büyümesine karşı net bir duruş sergiliyoruz” diyerek Türkiye’nin Filistin Devleti’ne olan desteklerini dile getirdi.
Böylece İSEDAK 40. Toplantısı, çeşitli ülkelerin katılımıyla önemli adımlar atılmasına ve ikili görüşmeler yapılmasına olanak sağladı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 40. Bakanlar Toplantısı Kapanış Oturumuna katılarak konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 40. Bakanlar Toplantısı Kapanış Oturumuna katılarak konuşma yaptı.