Kulak temizleme çöplerinin işitme kaybına yol açabileceği uyarısında bulunuldu.
Kulak Temizleme Çöplerinin Tehlikeleri
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Önemli Uyarı: Kulak burun boğaz hastalıkları alanında uzman olan Doç. Dr. Emre Ocak, pamuklu kulak temizleme çöplerinin işitme kaybına yol açabileceği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Doç. Dr. Ocak, Edirne’de düzenlenen bir sempozyumda yaptığı konuşmada, kulağın kendi kendini temizleyebilen bir organ olduğunu belirtti. Kulak çöplerinin, temizleme işlevinin aksine kulak tıkanıklığını artırdığını vurguladı.
Ocak, “Yazın güneşe çıktığımızda derimiz nasıl yenileniyorsa, dış kulak yolu da kendi kendini temizleyebiliyor. Kulak çöpü kullananlar, kulağını temizlediğini düşünse de aslında kirlerin çoğunu daha da içeri itmiş oluyorlar. Bu durum, kulak kirliliğinin içinde topaklaşmasına ve tıkanıklığa yol açıyor,” ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Ocak, kulak çöpü kullanımının yarardan çok zarara neden olduğunu vurgulayarak, “Kulak çöpü ile dış kulak yoluna itme işlemi, kanama ve enfeksiyon riskine neden olabilir. Hatta bazı durumlarda kulak zarında delik oluşumu ve işitme kaybı yaşanabilir. Kulak çöpü kullanılmasını kesinlikle önermiyorum,” dedi.
Kulak tıkanıklığı ve dolgunluk hissi yaşayanların bir kulak burun boğaz uzmanına danışmasının önemini de belirten Ocak, “Kulağın içine herhangi bir cisim sokulmamalıdır. Toplu iğne gibi cisimleri kullanmak son derece tehlikeli,” diye ekledi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, pamuklu kulak temizleme çöplerinin işitme kayıplarına yol açabildiğini söyledi. Ocak, AA muhabirine, açıklamada bulundu.