Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kutsal İşgal Belgeseli Galasında Barış ve Ateşkes Engelleri Tartışıldı

‘Kutsal İşgal’ belgeselinin galasında Gazze’deki barış çabalarına dair engeller ele alındı.

'Kutsal İşgal' belgeselinin galasında

‘Kutsal İşgal’ belgeselinin galasında Gazze’deki barış çabalarına dair engeller ele alındı.

Kutsal İşgal Belgeseli ve Panel Tartışmaları

TRT’nin yapımcılığını üstlendiği “Kutsal İşgal” (Holy Redemption) belgeselinin galasında, Gazze’de barış ve ateşkesin karşılaştığı engeller ele alındı. Atlas Sineması’nda gerçekleşen gösterim öncesi düzenlenen panele, Filistinli aktivist Issa Amro, Avustralyalı tarihçi Robert Martin, Filistinli düşünür Prof. Dr. Sami al-Arian ve çevrimiçi olarak katılan Yahudi kökenli İngiliz tarihçi Prof. Ilan Pappe konuşmacı olarak katıldı.

Panelin Ana Temaları

Prof. Dr. Sami al-Arian, İsrail’in iki devletli çözüme yaklaşmamasının uzun süredir var olan bir sorun olduğunu vurgulayarak, “30 yılı aşkın sürede iki devletli çözüm için bir fırsat vardı. Fakat yerleşimci nüfusun artmasıyla birlikte, İsrail hükümetinin toprak bırakmaya niyeti yoktur” dedi. Arian, “Filistinliler için hayatı yaşanmaz hale getirmeye çalışıyorlar” diyerek mevcut durumu eleştirdi.

Amro, İsrail’in kendisinde bir batılılaşma imajı oluşturmaya çalıştığını belirterek, Batı Şeria’daki sistematik baskı ve şiddeti kınadı. “İsrail’in bahsettiği ateşkes, zaman kazanmak adına kullanılan bir stratejidir. Barış istemiyorlar, sessizliğimizi istiyorlar” dedi.

İşgalin Cezasızlığı ve Medya Tartışmaları

Martin, işgalin acımasızlığını anlatarak, bir Filistinli çocuğun yerleşimci tarafından ezildiği ancak eylemin cezasız kaldığını aktardı. “İşgal, cezasızlıkla sürdürülüyor” diyen Martin, Batı medyasının İsrail ile ilgili yansımalarını eleştirdi. Gördüklerinin, İsrail’in oluşturduğu steril anlatıya meydan okuyan bir gerçek olduğunu ifade etti.

Küresel Dayanışma Hareketinin Önemi

Pappe, mevcut küresel dayanışma hareketinin daha kapsayıcı hale geldiğini belirterek, “Daha fazla insan, İsrail’in politikalarını apartheid ve etnik temizlik olarak nitelendiriyor. Bu, küresel söylemde önemli bir değişimdir” dedi. Ancak, alınan kararların sahadaki durumu etkileyebilmek adına genellikle yetersiz olduğunu da vurguladı.

Pappe, kamuoyunda artan farkındalık ile sahadaki korkunç gerçeklik arasındaki boşluğun doldurulması gerektiğini ifade etti.

Çekimleri TRT World ekipleri tarafından işgal altındaki Filistin topraklarında gerçekleştirilen...

Çekimleri TRT World ekipleri tarafından işgal altındaki Filistin topraklarında gerçekleştirilen, Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria’da Filistinlilere karşı vahşetini anlatan “Kutsal İşgal” (Holy Redemption) belgeselinin gösterimi öncesi düzenlenen panelde Gazze’de barış ve ateşkesin önündeki engeller ele alındı. Atlas Sineması’nda gerçekleştirilen “İsrail’in işgali, dünya çapında bir ahlak krizini nasıl tetikledi? Barış ve ateşkesin önündeki engeller” başlıklı ilk panelde Filistinli aktivist Issa Amro (solda), Avustralyalı aktivist ve tarihçi Robert Martin (ortada) ve Filistinli düşünür Prof. Dr. Sami al-Arian (sağda) konuşma yaptı.