Mikroplastikler, insan sağlığını tehdit ederek kalp krizi ve inme riskini artırmaktadır.
Mikroplastiklerin Sağlık Üzerindeki Etkileri
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nın Profesörü Dr. Servet Altay, insan vücuduna karışan mikroplastiklerin kalp krizi ve inme riskini önemli ölçüde artırdığını belirtti.
Tüketim Alışkanlıkları ve Mikroplastikler
Prof. Dr. Altay, petrokimya bazlı plastiklerin günlük hayatın her alanında yer aldığını ifade ederek, bu plastiklerin mikroplastik olarak bilinen daha küçük parçacıklarının yemekler, hava yolu ve cilt teması aracılığıyla vücuda girdiğini vurguladı. “Yediğimiz yemeklerin kaplarından, içtiğimiz içecek şişelerine kadar bu plastiklere maruz kalıyoruz ve bu durum her gün artıyor,” dedi.
Bilimsel Araştırma Sonuçları
Prof. Dr. Altay, şah damarı tıkanıklığı yaşayan hastalar üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmanın bulgularının mikroplastiklerin zararlı etkilerini ortaya koyduğunu ifade etti. Araştırma, prestijli tıp dergisi New England Journal of Medicine‘da yayımlandı ve bu çalışmada 257 hastanın damarlarından çıkarılan materyallerin 150’sinde mikroplastiklerin bulunduğu tespit edildi.
Artan Hastalık Riskleri
Araştırmada mikroplastik tespit edilen hastaların, mikroplastik olmayanlara göre 3 yıl boyunca takibe alındığında, inme, kalp krizi ve ölüm riski 4.5 kat daha fazla olduğu belirlendi. Dr. Altay, “Günlük hayatımızda kullanılan plastiklerin beyine kadar ulaşması ve bu duruma bağlı hastalıkların ortaya çıkması endişe verici. En derin denizlerde ve Everest Dağı’nda bile artık plastikler mevcut. Bu yüzden bireysel ve yönetim olarak plastik materyallerden kaçınmalı ve çevreye duyarlı olmalıyız,” şeklinde uyarıda bulundu.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, vücuda karışan mikroplastiklerin inme ve kalp krizi riskini arttırdığını söyledi.