Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mikroplastikler Kalp Krizi ve İnme Riskini Arttırıyor

Mikroplastikler, insan sağlığını tehdit ederek kalp krizi ve inme riskini artırmaktadır.

Mikroplastikler, insan sağlığını tehdit

Mikroplastikler, insan sağlığını tehdit ederek kalp krizi ve inme riskini artırmaktadır.

Mikroplastiklerin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nın Profesörü Dr. Servet Altay, insan vücuduna karışan mikroplastiklerin kalp krizi ve inme riskini önemli ölçüde artırdığını belirtti.

Tüketim Alışkanlıkları ve Mikroplastikler

Prof. Dr. Altay, petrokimya bazlı plastiklerin günlük hayatın her alanında yer aldığını ifade ederek, bu plastiklerin mikroplastik olarak bilinen daha küçük parçacıklarının yemekler, hava yolu ve cilt teması aracılığıyla vücuda girdiğini vurguladı. “Yediğimiz yemeklerin kaplarından, içtiğimiz içecek şişelerine kadar bu plastiklere maruz kalıyoruz ve bu durum her gün artıyor,” dedi.

Bilimsel Araştırma Sonuçları

Prof. Dr. Altay, şah damarı tıkanıklığı yaşayan hastalar üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmanın bulgularının mikroplastiklerin zararlı etkilerini ortaya koyduğunu ifade etti. Araştırma, prestijli tıp dergisi New England Journal of Medicine‘da yayımlandı ve bu çalışmada 257 hastanın damarlarından çıkarılan materyallerin 150’sinde mikroplastiklerin bulunduğu tespit edildi.

Artan Hastalık Riskleri

Araştırmada mikroplastik tespit edilen hastaların, mikroplastik olmayanlara göre 3 yıl boyunca takibe alındığında, inme, kalp krizi ve ölüm riski 4.5 kat daha fazla olduğu belirlendi. Dr. Altay, “Günlük hayatımızda kullanılan plastiklerin beyine kadar ulaşması ve bu duruma bağlı hastalıkların ortaya çıkması endişe verici. En derin denizlerde ve Everest Dağı’nda bile artık plastikler mevcut. Bu yüzden bireysel ve yönetim olarak plastik materyallerden kaçınmalı ve çevreye duyarlı olmalıyız,” şeklinde uyarıda bulundu.

 Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay...

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, vücuda karışan mikroplastiklerin inme ve kalp krizi riskini arttırdığını söyledi.