Moskova’da düzenlenen forumda yalan haberle mücadele yöntemleri ele alındı, katılımcılar sorunlara dair görüşlerini paylaştı.
Moskova’da Yalan Haberlerle Mücadele Forum Kuruldu
Moskova, yalan haberlerle mücadelenin öneminin vurgulandığı bir foruma ev sahipliği yaptı. Teyit Haberleri Müdürü Ömer Faruk Görçin de etkinliğe katıldı.
Forum Açılışında Mücadele Çağrısı
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, forumun açılışı için gönderdiği görüntülü mesajda, ABD’nin Meta ve Google üzerinden son on yılda kamu bilincini manipüle ettiğini belirtti. Zaharova, “Bu platformlar, kamu bilincini etkilemek için birer araç haline geldi” dedi.
Wikipedia Eleştirisi
Zaharova, Wikipedia üzerinde de yanlı ve ön yargılı bilgilerin yer aldığına dikkat çekerek, “Siyaset ve tarihle ilgili birçok yazıda taraflılık görmek mümkün” ifadesini kullandı. Zaharova, bu durumun toplumların güvenlikle refahını tehdit ettiğini vurgulayarak, yalan haberlerle mücadele çağrısında bulundu.
Uluslararası İlişkiler Üzerindeki Etkiler
G.O.R.K.I. Başkanı Kneissl, yalan haberlerin uluslararası ilişkileri etkilediğini belirterek, “Son dönemlerde birçok çatışma, yanlış bilgilere dayalı olarak ortaya çıktı. 2002-2003 Irak savaşı da böyle bir yalanın sonucu olarak şekillendi” dedi.
Rus Medyası Üzerine Baskı İddiaları
TASS Genel Müdürü Kondraşov, bazı ülkelerin Rus medyasını engellemeye çalıştığını belirtti ve bu durumun bu ülkelerin kendi sorunlarıyla ilgili olduğunu ifade etti.
Sosyal Medya ve Habercilik
Forumda gerçekleştirilen bir panelde, yalan haberlere karşı alınan önlemler ele alındı. Teyit Haberleri Müdürü Görçin, modern dünyada sosyal medyanın bilgi kaynağı haline geldiğine dikkat çekerek, “Dünya nüfusu 8 milyara ulaştı, sosyal medya kullanıcı sayısı ise 5 milyara yaklaşıyor” dedi. Görçin, AA’nın sahte bilgilerle ilgili sorumluluk üstlendiğini ve özellikle İsrail’in Filistin konusundaki haberleri denetlediklerini aktardı.
Sahte Haberlerle Mücadelede Stratejiler
Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Müdür Yardımcısı Nalobin, sahte haberlerle mücadele kapsamında ekiplerinin haber kaynaklarını denetlediğini ve doğru bilgiyi tespit etmek için analizler yaptığını söyledi. Nalobin, yalan haberlerin birçoğunun Batılı ülkelerden geldiğini ifade etti.
Rusya’nın başkenti Moskova’da “Yalan Haberler Hakkında Diyalog 2.0” Uluslararası Forumu düzenlendi. Rus haber ajansı TASS ve “Diyalog Bölgeleri” Merkezinin ortaklaşa Moskova’daki Rus Realizm Sanat Enstitüsü’nde düzenlediği foruma, 65 ülkeden 1000’den fazla uzman katıldı.
Rusya’nın başkenti Moskova’da “Yalan Haberler Hakkında Diyalog 2.0” Uluslararası Forumu düzenlendi. Rus haber ajansı TASS ve “Diyalog Bölgeleri” Merkezinin ortaklaşa Moskova’daki Rus Realizm Sanat Enstitüsü’nde düzenlediği foruma, 65 ülkeden 1000’den fazla uzman katıldı.