Bayraktar, kadınların yapay zeka alanındaki yerini artırma çağrısında bulundu. Adalet ve teknoloji alanındaki ayrımcılıklara dikkat çekti.
Yapay Zeka ve Kadın: Dikkat Çeken Vurgular
Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, yapay zeka ve kadın konusunun önemine dikkat çekti.
Ayrımcılık ve Yapay Zeka
Bayraktar, “Eğer veri ve algoritmalar, kadına ayrımcılık yapmayı öğrendiyse, uzun yıllardır kadın hakları savunucularının oluşturduğu önemli bir pozitif ayrımcılığın yanı sıra cinsiyet adaleti gibi bir müktesebat da mevcuttur. Bu nedenle yapay zekanın bu konuları öğrenebileceğini düşünüyorum.” şeklinde ifade etti.
Zirve ve Çalışmalar
Haliç Üniversitesinde gerçekleştirilen 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi‘nde konuşan Bayraktar, kadınların teknoloji alanındaki oranın düşük olduğunu belirterek, dünya genelinde yapay zeka ve veri bilim alanında çalışan kadınların oranının sadece %22 olduğunu vurguladı. Bayraktar, “Kadınların bu alandaki sayılarının artırılması ve algoritmaların daha adil bir şekilde eğitilmesi için çalışmalar yapacağız,” dedi.
Sesli Asistanlar ve Kadın Temsili
Bayraktar, kadın sesiyle çalışan sesli asistanlar üzerinden kadın bakış açısının nasıl yansıtıldığına dikkat çekti. Bu durumun hizmetkar kadın algısını pekiştirdiğini ifade etti.
Gelecek Vizyonu
Zirve sonucunda politika belgelerinin ilgili kurumlara sunulacağı bilgisini paylaşan Bayraktar, “Bu vesileyle, biz kadınlar olarak karar mekanizmalarında yer almalıyız,” dedi. Bayraktar ayrıca, yapay zeka ile ilgili farkındalığın artırılması gerektiğini ve bu alanda daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile KADEM işbirliğiyle, “Yapay Zeka ve Kadın” temasıyla Haliç Üniversitesinde düzenlenen 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.