İnsan Hakları Komisyonu’nda İslamofobi ve ırkçılıkla mücadele konuları ele alındı.
İslamofobi ve Irkçılıkla Mücadelede Güncel Gelişmeler
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu üyeleri bir araya geldi. Toplantıda, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Evren Başar önemli bilgileri paylaştı.
Dijital Medya ve Eğitimin Önemi
Başar, Dezenformasyonla Mücadele Merkezinin (DMM) dijital medya okuryazarlığı eğitimleri ile toplumun ırkçılık ve İslamofobi karşısında bilinçlenmesini teşvik ettiğini vurguladı. Türkiye’de tespit edilen 49 İslamofobik ve ırkçı dezenformasyon kampanyası kamuoyuyla paylaşıldı.
İslamofobi ve Kötü Yansımaları
Başar, dijitalleşmenin bilgiye erişimi kolaylaştırırken nefret söylemleri ve yanıltıcı bilgilerin hızla yayılmasına zemin hazırladığını ifade etti. “İslamofobi ve ırkçilik, toplumsal kutuplaşma ve şiddet olayları gibi olumsuz sonuçlar doğuruyor,” dedi.
Çözüm Önerileri ve Politika Geliştirme
Medyanın doğru bilgi paylaşımının yanı sıra sivil toplumun farkındalık çalışmaları ve uluslararası işbirliğinin önemini vurgulayan Başar, “Dijital platformlarda ırkçılığa karşı kampanyalar başlatıldı,” dedi. Avrupa’daki İslamofobiyle Mücadele Kolektifi’nin raporuna göre, 2023’te İslamofobik saldırılarda yüzde 57 artış görüldü.
Dezenformasyon ve Müslümanlar Üzerindeki Etkisi
Başar, dezenformasyonun, özellikle azınlıklar ve Batı’da yaşayan Müslümanlar üzerinde güvensizlik ve korku yarattığına dikkat çekti. Radikal figürlerin medyada nasıl temsili, İslamofobi ve ırkçılığı arttırdığına dair örnekler sundu.
Uluslararası İş Birliği ve Eğitim Çalışmaları
İletişim Başkanlığı olarak yürütülen projelerle İslamofobi ve ırkçılıkla mücadelede geniş çapta eğitimler düzenlenmektedir. Türkiye’nin insan hakları çerçevesinde yürüttüğü çalışmalar, uluslararası ortamda da olumlu örneklerin paylaşılmasına katkı sağlıyor.
Nefret Suçları ve Yaptırımlar
Başar, nefret suçlarının genellikle daha ağır sonuçlar doğurduğunu belirtti. Nefret suçlarının, sıradan suçlarla kıyaslandığında ceza derecelerinin artırıldığı ve Türkiye’nin ırkçılığa karşı uyguladığı yaptırımların güçlendirildiği ifade edildi.
Toplantının sonunda, dijital platformlarda ırkçı ve İslamofobik söylem ve paylaşımların etkili bir biçimde tespit edilmesi ve yaptırımların artırılması gerektiği vurgulandı.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım (fotoğrafta) başkanlığında toplandı.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım (fotoğrafta) başkanlığında toplandı.