Türk üniversiteleri, kutuplarda iklim değişikliği üzerine düzenlenen 4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’ne katıldı.
Türk Üniversiteleri Kutup Araştırmalarında
İklim değişikliği araştırmaları için düzenlenen 4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’ne, Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi katılım sağladı. Seferde elde edilen veriler, Antarktika ve Arktik bölgelerinden toplandı.
Seferin Detayları
Yükseköğretim Kurulu (YöK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin 5 üniversitesinden bilim insanları, iklim krizine karşı yürütülen ortak çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla seferde yer aldı. Seferde, Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan, İtalya ve Şili’den araştırmacılar da bulunuyordu. Elde edilen verilerle, iklim değişikliğinin etkileri üzerine önemli araştırmalar gerçekleştirildi.
Bilimsel Çıktılar ve Çalışmalar
Sefer Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, bugüne kadar düzenlenen 8 Antarktik ve 4 Arktik bilim seferinden 200’den fazla bilimsel çıktının elde edildiğini belirtti. Özsoy, “Verilerin üniversitelerimiz ve araştırma kurumlarımızdaki analizleri ve değerlendirmeleri sonucunda birçok bilimsel yayın çıkmasını bekliyoruz.” dedi.
Özellikli Çalışmalar ve Amaçlar
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Bilge Durgut, Arktik Bölge’deki denizel biyoçeşitliliği incelemek için çevresel DNA kullanarak örnekler topladıklarını açıklayarak, “Arktik Bölge’deki canlıları ve yoğunluklarını belirleyerek iklim değişikliğinin etkilerini gözlemlemeyi hedefliyoruz.” dedi.
Öte yandan, İTÜ tarafından gerçekleştirilen bir projede Nursu Aylin Kasa, “Seferin Türk bilim camiası ve özellikle Türk kadınları adına anlamlı olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Ersan Başar, iki proje üzerinde çalıştıklarını, bunlardan birinin petrol kaynaklı hidrokarbon kirliliğinin tespiti olduğunu vurguladı. Ayrıca, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi ortaklığında yürütülen projede mikroorganizmaların pigment üretim potansiyelinin araştırılacağını belirten Gülden Açıl, alınan örneklerin farklı sektörlerde kullanım olanaklarını inceleyeceklerini ifade etti.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’nde, Türk üniversitelerinden bilim insanlarının, kutuplarda elde ettikleri verileri incelediğini bildirdi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’nde, Türk üniversitelerinden bilim insanlarının, kutuplarda elde ettikleri verileri incelediğini bildirdi.