Uzmanlar sağlıklı bir yaşam için kaliteli bir uykunun şart olduğunu söylüyorlar ancak çoğu kişi yatağa girince uyuyamıyor ve saatlerce yatakta dönüp duruyor işte u sorunun çözümünü o Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Belma Doğan Güngen açıkladı. İşte detaylar…
Size uyku saatiniz gelse de yatamıyorsanız ve bu durum gün içerisinde sizi etkiliyorsa Prof. Dr. Belma Doğan Güngen’in bu açıklamalarına kulak verin Detaylar haberimizde…
SAAT 17.00’DEN SONRA ÇAY VE KAHVE İÇENLERİ ÜZECEK AÇIKLAMA. PROF. DR. BELMA DOĞAN GÜNGEN UYARDI. UYKUSUZLUĞA İYİ GELEN ŞEYLER. UYUMA SORUNU YAŞAYANLAR NEYE DİKKAT ETMELİ?
Uzmanlar milyonlarca insanın karşı karşıya olduğu soruna ilişkin kritik bir uyarıda bulundu. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Belma Doğan Güngen, doğru olduğu bilinen bir yanlış kanıyı listeliyor ve uykusuzluğa çözüm önerileri sunarak, uzun süreli uykusuzluğun nasıl hastalıklara yol açabileceğini anlattı. Peki uyku problemi yaşayan kişiler nelere dikkat etmelidir?
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Belma Doğan Güngen, sağlıklı uyku için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Sağlıklı yaşam için uykunun önemine değinen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Belma Doğan Güngen şunları söyledi: “Uyku, sağlıklı yaşlanma için son derece önemli. Ruh sağlığından, hafıza sistemlerine, iç organ bozukluklarından, atletik canlılığa kadar pek çok durumu etkiliyor. 16 saat uyuyabilirsiniz. Yetişkinlerin günde ortalama 7 ila 9 saat uykuya ihtiyacı vardır. Yaşlandıkça uyku süreniz 6 saate düşer. İyi uyku, uykusuzluk kadar önemlidir. “Gece 23:00 ile 03:00 arasındaki zamanı uyuyarak geçirmek önemli” dedi.
Profesör uykunun faydalarından bahsediyor. Güngen, “Uykunun, uyanıklık sırasında biriken metabolik atıkların beyinden atılmasını kolaylaştıran onarıcı bir işlevi olduğunu, aynı zamanda beta-amiloid proteini dahil birçok zararlı atığın atılmasında da önemli olduğunu” ifade eden Dr. Demans ve Alzheimer hastalığındaki rolü. Belleğin gelişmesini ve öğrenilen bilgilerin kalıcı belleğe aktarılmasını sağlar. Uyku, beyin ve vücut arasındaki büyüme hormonu da dahil olmak üzere birçok hormonal sistemin dengesi için kritik öneme sahiptir. Seks hormonlarından mutluluk hormonlarına kadar hormonal dengede rol oynar. Uyku ile genç dokuyu korumak arasında derin bir ilişki vardır. Uyku aynı zamanda kilo kontrolünde de önemli bir rol oynar. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek önemli” dedi.
OBEZİTE RİSKİ VAR
Uykusuzluğun yol açabileceği sorunlara değinen Profesör Dr. Güngen, şunları söyledi: Uzun süreli uykusuzluk, kalp-damar hastalıkları, demans, obezite, sindirim bozuklukları, anksiyete bozuklukları ve diyabet gibi birçok kronik hastalığa yol açabilir. “Kanserden korunmada uyku çok önemli” dedi.
Profesör Dr. Güngen, yatmadan önce nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda şu bilgileri paylaştı.
“Işığı ve gürültüyü en aza indirin. Elektronik cihazları yatak odasından çıkarın. Odayı havalandırın. Yatmadan önce çok fazla yemek yemekten kaçının. Yatakta geçirdiğiniz zamanı sınırlayın. Uykunuzun geldiğini hissedene kadar yatağa gitmeyin. Düzenli ve belirlenmiş bir saatte uyanın. Biraz rahatlama terapisi alın. Özellikle akşam 5’ten sonra kahve, çay ve çikolata gibi uyarıcı içeren yiyeceklerden kaçının. Yatmadan önce alkol, tütün ve ağır yemeklerden kaçının. Öğleden sonra uykularından kaçının. Düzenli olarak hafif ila orta şiddette egzersiz yapın. Yorucu fiziksel aktivitelerden kaçının. Lütfen yatağı sadece uyumak için kullanın. Uyumak dışında bir aktivite olarak asla yatakta TV izlemeyin veya bilgisayarınızda çalışmayın.
UZAK DURUN
Gece uyuyamayan kişilerin nelere dikkat etmesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Güngen, şöyle konuştu: “Uyku hijyeni terapileri rahat uykuya dalmamız açısından çok önemli. Yatmadan önce mavi ışığa (televizyon, tablet, telefon vb.) maruz kalmayı bırakmak, akşamları fazla yemek yememek, uyuduğunuz ortamın tamamen karanlık olmasına dikkat etmek, egzersiz yapmak ancak yatma saatine yakın uzanmaktan kaçınmak önemlidir. Bu, kafein kullanımının düzeyine ve süresine dikkat etmek, her gün aynı saatte uyumak gibi çeşitli önerileri içeriyor” dedi.
UYKUSUZLUĞA NEDEN OLAN SEBEPLER
Uykusuzluğa neden olan faktörlerden bahseden Doç. Uykusuzluğun tedavisinde genetik nedenler önemli olsa da, bazı vitamin ve minerallerin eksiklikleri de etkili olabiliyor. Akut uykusuzluk dediğimiz uykusuzluk türünün temel nedeni strestir. Genellikle stresin kaynağıyla birlikte ortadan kaybolur. Nüfusun neredeyse yarısında akut uykusuzluk gözlemlenmiştir. Kadın olmak, ileri yaş, akıl hastalığı öyküsü, kronik hastalık öyküsü ve kötü başa çıkma stratejileri, akut uykusuzluk riskini artırır. “Kronik uykusuzluk (3 ila 6 ay süren uykusuzluk) uzun vadeli sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır ve nüfusun yaklaşık %5 ila 10’unu etkiler.”
Uykuyla ilgili yanlış inanışları anlatan Prof. Dr. Güngen, şunları söyledi: “3 saatlik uykunun bana yeterli olduğu düşüncesi tamamen yanlış. Uyku sağlığı için ortalama 7 ila 9 saat uyku şarttır. Gece 23:00 ile 03:00 arası uyku sırasında melatonin salgılandığı için bu saatleri mutlaka uyku saatimize saymamız gerekiyor. Bu saatler arasında uyumak daha etkili olacaktır. “Uykusuzluğum çözülemiyor” dememelisiniz. Çözümün bulunabilmesi için hastaların tedaviye ve medikal tedaviye devam etmesi gerekmektedir. Parlak ışıkta uyumak yerine karanlıkta uyumalısınız. Melatonin karanlıkta salgılanır. “Yatakta uyumalı, ekran karşısında oturmamalı ve mavi ışıktan uzak durmalıyız” dedi.