Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uzmanlar aşırı sıcaklara karşı uyarıyor

Dahiliye Uzmanı Dr. Özkan Akyol, geçtiğimiz gün yaptığı bir bilgilendirmede sıcak çarpmasında ilk yardımın doğru yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Dahiliye Uzmanı Dr. Özkan

Dahiliye Uzmanı Dr. Özkan Akyol, geçtiğimiz gün yaptığı bir bilgilendirmede sıcak çarpmasında ilk yardımın doğru yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Dahiliye Uzmanı Dr. Özkan Akyol, yazın gelmesiyle birlikte sık görülen sıcak çarpmasının (hipertermi) ciddi rahatsızlıklara yol açtığını ve gerekli önlemlerin alınmasını gerektirdiğini söyledi. Akyol, yaz mevsiminin gelmesiyle meydana gelen sıcak çarpması hakkında önemli bilgiler de paylaştı.

Sıcak çarpmasının ne anlama geldiğinde bahseden Dr. Özkan Akyol, şunları söyledi:

“Güneş çarpması veya sıcak çarpması olarak da tanımlanan hipertermi, genellikle yüksek sıcaklığa uzun süre maruz kalma sonucu, kişinin vücudunun yetersiz termoregülasyon mekanizmaları nedeniyle aşırı ısınması haline verilen addır. Isıya bağlı yaralanmaların en ciddi ve şiddetli türlerinden biri olan sıcak çarpması, insanların vücut sıcaklığının 40°C veya daha yüksek olması durumunda meydana gelebilir. Sıcak çarpması acil tedavi ile müdahale gerektirir. Tedavisi yapılmayan sıcak çarpması, kişinin beyninde, kalbinde, böbreklerinde ve kas dokusunda hızla kalıcı hasara neden olabilir. Tedaviyi geciktirmek hasarı daha da kötüleştirecek ve ciddi komplikasyon, hatta ölüm riskini artıracaktır”

“İLK DOĞRU MÜDAHALE ÇOK ÖNEMLİ”

Uzmanlar aşırı sıcaklara karşı uyarıyor

Uzm. Dr. Akyol, sıcak çarpmasının belirtilerini anlamanın önemli olduğunu vurgularken konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Yüksek sıcaklık ve nem nedeniyle vücut sıcaklığının düzenlenememesi nedeniyle bazı rahatsızlıklar ortaya çıkıyor” dedi. Sıcak çarpmasının bazı belirtileri şunlardır: kramplar, kas güçsüzlüğü, yorgunluk, baş dönmesi, davranış bozuklukları, sinirlilik, soluk ve sıcak cilt, aşırı terleme (sonradan azalır), mide krampları, kusma Kusma, mide bulantısı, bilinç kaybı, halüsinasyonlar, hızlı nabız.

Hasta serin ve havalandırılan bir yere alınır. Giysiler çıkarılır. Sırt üstü yatırılır, kollar ve bacaklar yğksekte tutulur. Mideniz bulanmıyor ve uyanık değilseniz, 1 litre suyun içerisine 1 çay kaşığı kadar karbonat, 1 çay kaşığı tuz, su veya soda karışımını, kaybedilen su ve tuzun yerine koymak için tüketilir. Güneş gözlüğü ve şemsiye dahil güneşten korunma aksesuarları tavsiye edilir. Hafif, açık renkli, hava şartlarına uygun, terlemeye neden olmayan kıyafetler giymelisiniz. Çok fazla sıvı tüketmeniz gerekiyor. Vücudun her zaman temiz olması gerekir. Her öğünde yeterli miktarda yiyecek yemelisiniz. Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanmayın. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçının. Kapalı alanların düzenli olarak havalandırılmasını sağlamalıyız”

TEDAVİ YOLLARI

Uzmanlar aşırı sıcaklara karşı uyarıyor

Hipertermi tedavisine değinen uzmanlar. Dr. Akyol, şöyle devam etti:

“Sıcak çarpmasının tedavisi, bireyin beyin ve hayati organlarına gelebilecek hasarı önlemek veya en aza indirmek için vücudun mümkün olan en kısa sürede normal sıcaklığa soğutulmasına odaklanıyor. Kişi soğuk suya sokulmalı. Soğuk veya buzlu suyla banyo yapmanın vücut ısısını hızla düşürmenin etkili yolu olduğu ise bilimsel alanda anıtlanmıştır. Kişi soğuk suya ne kadar erken maruz kalırsa ölüm ve organ hasarının da az olduğu belirtiliyor.

Soğuk suya daldırma mümkün olmadığında sağlık uzmanları buharlaşma yoluyla vücut ısısını düşürmeye çalışabilir. Bir kişinin vücudundaki soğuk suyu buharlaştırarak cildi serinletebilir. Bir kişinin vücut ısısını düşürmek için buz paketleri veya özel soğutma battaniyeleri kullanılabilir. Özellikle kasık, boyun, sırt ve koltuk altlarına buz paketleri yerleştirilebilir. Titreme meydana gelirse, titremeyi durdurmak için de ilaç kullanılabilir. Vücut ısısını düşürmek için yapılan tedaviler kişinin titremesine neden oluyorsa doktor kas gevşetici ilaçlar reçete edebilir. Normal koşullar altında titreme, bireyin vücut ısısındaki artışa verdiği tepkidir ve hipertermi halinde bu, tedaviyiaz etkili hale getirebilir”