Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vargide e-Defter sistemi hayata geçiriliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni düzenlemeler üzerinde çalışıldığını duyurdu. Bu düzenlemelerin kısa süre içinde görüşe açılacağına dikkat çekildi. Detaylar haberimizde…

Hazine ve Maliye Bakanı

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni düzenlemeler üzerinde çalışıldığını duyurdu. Bu düzenlemelerin kısa süre içinde görüşe açılacağına dikkat çekildi. Detaylar haberimizde…

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi mükelleflerinin yükünü hafifletecek yeni uygulamaların hayata geçirilmesi için çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslaklarının kısa süre içinde kamuoyunun görüşüne sunulacağını ifade eden Bakan Şimşek, bu sayede mükelleflerin vergisel işlemlerini daha kolay bir şekilde yerine getirebileceklerinin altını çizdi.

Maliye Bakanı Şimşek, vergi uyumunu desteklemek ve mükelleflerin mali yükünü azaltmak amacıyla yeni düzenlemeler yaptıklarını açıkladı. Bu kapsamda, gider pusulasının elektronikleştirilmesi, e-Defter uygulamasının yaygınlaştırılması, Ba-Bs bildirimlerinin kaldırılması ve elektronik tebligatın kapsamının genişletilmesi gibi önemli adımlar atılıyor. Bu sayede, bildirim yükümlülüklerinin azaltılması, vergiye gönüllü uyumun artırılması, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin güçlendirilmesi ve bürokratik süreçlerin kısaltılması hedefleniyor.

1,6 Milyon Mükellefi Mutlu Edecek Haber

Maliye Bakanı Şimşek, mükelleflerin iş yükünü azaltmaya yönelik önemli bir adım attıklarını duyurdu. 2008 yılından bu yana bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin aylık olarak vermesi gereken Ba-Bs bildirimlerinin yakın gelecekte kaldırılmasının kararlaştırıldığını açıkladı.

Şimşek, bu kararın yaklaşık 1,6 milyon mükellefi doğrudan ilgilendireceğini belirterek, elektronik belge kullanımının yaygınlaşması ve kurumlar arası veri paylaşımının etkinleşmesiyle birlikte bu bildirim formlarına olan ihtiyacın azaldığını ifade etti. Yeni düzenlemeyle bürokratik yükün hafifletilmesi ve mükelleflerin daha verimli çalışmalarına imkan tanınması amaçlanıyor.

Maliye Bakanı Şimşek, e-Defter uygulamasının kapsamını önemli ölçüde genişleteceklerini duyurdu. Şu anda yaklaşık 720 bin mükellef tarafından kullanılan e-Defter uygulaması, hazırlanan yeni taslakla bilanço esasına göre defter tutan tüm mükellefleri kapsayacak şekilde düzenleniyor.

Bu yeni düzenlemeyle birlikte yaklaşık 1 milyon mükellef daha e-Defter sistemine dahil olacak. Şimşek, e-Defterlere ilişkin berat dosyası gönderim sürelerinde de bazı değişiklikler yapılacağını belirtti.

e-Defter uygulaması

Elektronik Belge Kullanımı Genişliyor

Şimşek, şu anda fatura, irsaliye, serbest meslek makbuzu gibi 9 farklı belgenin elektronik ortamda düzenlenebildiğini hatırlattı.

Elektronik belgelerin hem zaman hem de maliyet açısından önemli avantajlar sağladığını vurgulayan Şimşek, bu kapsamda gider pusulasının da elektronik ortama taşınması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Gider pusulasının hem alıcı hem de satıcı tarafından elektronik ortamda onaylanmasının hedeflendiği belirtildi.

Benzer şekilde, şu anda kağıt çıktısı verilen e-Müstahsil Makbuzu için de elektronik imza ve onay yöntemlerinin kullanılması planlanıyor.

6.900 TL altında kalan faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesiyle muhasebe ve beyan süreçlerinin daha etkin hale getirilmesi amaçlanıyor. 

E-Tebligat ile 9 Milyar Lira Tasarruf

Maliye Bakanı Şimşek, e-Tebligat sisteminin önemli bir kamu hizmeti olduğunu vurguladı. 2016 yılından bu yana 9,2 milyon kişi tarafından kullanılan e-Tebligat sayesinde vatandaşlar, tebligatlara internetin olduğu her yerden, her zaman ve ücretsiz olarak ulaşabiliyor.

Sistem, sadece Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından değil, Ticaret, Kültür ve Turizm Bakanlıkları, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi birçok kamu kurumu tarafından da kullanılıyor. Şimşek, 6 farklı kurumla entegrasyon çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

E-Tebligat sayesinde bugüne kadar 166,5 milyon belge elektronik ortamda tebliğ edilerek yaklaşık 9 milyar lira posta masrafı tasarrufu sağlandı. Şimşek, araç alanların da e-Tebligat sistemine dahil edilmesi için çalışmalar yapıldığını ve ilk aşamada sıfır araç alanların sisteme dahil edileceğini açıkladı.

e-Defter uygulaması

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, yaptığı açıklamada, vergi mükelleflerinin önemli bir kısmının vergisel yükümlülüklerini mali müşavirler aracılığıyla yerine getirdiğini vurguladı. Şimşek açıklamasında:

“Yapılması planlanan değişiklikle mükelleflerin, aralarında aracılık ve sorumluluk sözleşmesi bulunan meslek mensuplarını da Dijital Vergi Dairesi’nde yer alan hizmetlerden yine kendi belirledikleri için işlem yapabilmeleri konusunda yetkilendirebilmeleri söz konusu olacak. Böylece mali müşavirler, mükelleflerin bilgilerine gerek duymadan kendi bilgileri ile Dijital Vergi Dairesi’ne giriş yaparak yetkili oldukları işlemleri mükellefleri adına yapabilecek.”