Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yabancıların Türkçe Hataları Yapay Zeka ile Tespit Ediliyor

İTÜ’de geliştirilen yazılım, yabancıların Türkçe kullanım hatalarını yapay zeka ile belirleyecek.

İTÜ'de geliştirilen yazılım, yabancıların

İTÜ’de geliştirilen yazılım, yabancıların Türkçe kullanım hatalarını yapay zeka ile belirleyecek.

Yabancıların Türkçe Kullanım Hataları Yapay Zeka ile Tespit Ediliyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde geliştirilen yerli yazılım, yabancı öğrencilerin Türkçe kullanım hatalarını belirlemede yapay zekayı kullanıyor.

İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşen Eryiğit öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmada, yabancıların Türkçe dilindeki hatalarının yapay zeka teknolojisiyle tespit edilip düzeltilebilmesi amaçlanıyor.

Çalışmanın Gelişim Süreci

Prof. Dr. Eryiğit, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, İTÜ Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (TÖMER) farklı alanlardan birçok araştırmacının bulunduğunu ifade etti. Çalışmanın başlangıcında, yabancıların Türkçe öğretimini kolaylaştırmak amacıyla bir mobil aplikasyon geliştirmeye başladıklarını belirtti.

Eryiğit, “En büyük açıklardan biri, çeşitli demografik kökenlerden gelen yabancı öğrencilere hangi konuların öncelikli olması gerektiğini belirlemekti.” dedi.

Hazırlanan Etiketleme Standardı

Doğal dil işleme teknolojilerinin büyük hızla geliştiğini vurgulayan Eryiğit, bu yazılımın dünya dillerini kapsayan bir hata etiketleme standardı geliştirdiğini belirtti. Eryiğit, “Bu Türkçeye özel bir standart değil, tüm dilleri kapsıyor. Hata etiketlerinin hangi standartlarda olması gerektiği konusunda bir eksiklik vardı.” ifade etti.

Otomatik Hata Tespit Süreci

Yabancıların Türkçe kullanım hatalarının tespitinde, otomatik yazılımların hata türlerini belirleyebildiğini söyleyen Eryiğit, “Bu süreç öğretmenlerimiz tarafından elle başlıyor, ardından otomatize ediliyor. Yazılım, bir cümledeki hatayı belirleyebiliyor ve düzeltme önerisinde bulunabiliyor.” şeklinde konuştu.

Türkçeye Yönelik Büyük Atılım

Yazılımın öğretmenlere önemli katkılar sağlayacağını aktaran Eryiğit, “Öğrencilerin sıklıkla yaptığı hataları analiz edip öğretmenlere sunarak, eğitim akışını yeniden düzenleyebileceğiz. Bu, Türkçemizin öğrenimi üzerine büyük bir atılım sağlanacak.” dedi.

Ayrıca, yakın zamanda iki farklı patent aldıklarını belirten Eryiğit, Türkçeye olan ilginin her geçen gün arttığını da sözlerine ekledi.

İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşen Eryiğit, AA muhabirine...

İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşen Eryiğit, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşen Eryiğit, AA muhabirine...

İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşen Eryiğit, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

romabet romabet giriş betgar giriş deneme bonusu veren siteler romabet romabet giriş romabet giriş roketbet giriş roketbet giriş