Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yaz günleri kusma ve ishale dikkat! Uzmanlar uyarıyor

Yaz mevsiminin gelmesi ve hava sıcaklıklarının artması, insanların daha fazla dışarı çıkması ve beslenme düzenlerindeki değişiklikler, bulantı, kusma ve ishal gibi rahatsızlıkların sayısında bir önceki aylara kıyasla bir yükselişe neden oldu.

Yaz mevsiminin gelmesi ve

Yaz mevsiminin gelmesi ve hava sıcaklıklarının artması, insanların daha fazla dışarı çıkması ve beslenme düzenlerindeki değişiklikler, bulantı, kusma ve ishal gibi rahatsızlıkların sayısında bir önceki aylara kıyasla bir yükselişe neden oldu.

Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta’nın yaptığı açıklamaya göre, yaz aylarındaki vaka sayıları geçen yılın aynı dönemiyle benzer seviyelerde. Usta, “2023 yılı yaz aylarında bir haftalık ortalama 408,43; 2024 yılı bir haftalık vaka ortalaması 393,57 şeklindedir. Akut bağırsak enfeksiyonları, mide ve bağırsakların iltihabıdır. Bu hastalıkta ishal ana bulgu olup, ishale bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı eşlik edebilmektedir” şeklinde konuştu.

Trabzon’da Yaz Sıcaklarıyla Artan Sindirim Rahatsızlıkları: Sağlık Müdürlüğü’nden Önemli Uyarılar ve Önlemler

Trabzon’da artan sıcaklıklar ve değişen mevsimsel koşulların etkisiyle, bulantı, kusma ve ishal gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında bir artış gözlemlendi. Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, bu durumun önlenmesi için güvenli içme ve kullanma suyunun önemine dikkat çekti. Usta, bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önüne geçmek için yapılan günlük klor ölçümleri ve düzenli su analizlerinin yanı sıra, sağlık kuruluşlarında bulantı, kusma ve ishal vakalarının da yakından izlendiğini belirtti. Bu önlemler, halk sağlığını korumak ve yaz aylarında sıkça rastlanan bu tür rahatsızlıkların önüne geçmek için büyük önem taşıyor.

salgın hastalık

Trabzon’da yaz aylarının gelmesiyle birlikte ishal vakalarında artış gözleniyor. Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, yapılan incelemelerde, özellikle TİSKİ şebeke hattına bağlı olmayan su kaynaklarının kullanımı, hijyen standartlarına uyulmayan yüzme alanlarında yüzmenin ve saklama koşulları uygun olmayan yiyeceklerin tüketilmesinin bu artışın başlıca nedenleri olduğunu belirtti. Sağlık ekipleri, mahalle bazında ve yaş gruplarına göre vaka dağılımlarını ve olası kümelenmeleri detaylı bir şekilde analiz ediyorlar. Konuya ilişkin açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Vakaların mahalle bazında dağılımı, yaş dağılımları vb. gibi parametreler ve kümelenme durumları incelenmektedir. İlimizde yaz aylarında tespit edilen ishal vakaları incelendiğinde öne çıkan en önemli sebeplerin ‘TİSKİ şebeke hattına bağlı olmayan, düzenli depo temizliği yapılmayan, klorlanmamış küçük müstakil su kaynaklarının kullanımı. Yüzme alanı olarak belirlenmemiş, suyu enfekte yerlerde denize girmek (dereye girmek). Alışılmış yeme alışkanlığında meydana gelen ani değişiklikler(turist diaresi) özellikle toplu ikramlar için hazırlanan yemeklerin uygun ortamda saklanılmaması’ görülmektedir”