Yeni Depozito Yönetim Sistemi, cam, alüminyum ve plastik atıkların geri dönüşümünü teşvik ediyor. Bu sistem ile ekonomiye de katkı sağlanacak.
Depozito Yönetim Sistemi: Ekonomik ve Çevresel Faydalar
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Görgün, yeni yılda uygulanmaya başlayacak olan Depozito Yönetim Sistemi’nin çevreye ve bütçeye önemli katkılar sağlayacağını açıkladı. Bu sistemle birlikte, bireylerin dönüşüm makinelerine bıraktığı her türlü cam, alüminyum ve plastik atık, e-cüzdanlarına nakde dönüşecek.
Yeni Uygulama ile Ekonomiye Katkı
Prof. Dr. Görgün, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan sistemin, 2025 yılında ulusal çapta devreye alınacağını belirtti. Bu sistemle, 0,1-3 litre hacme sahip ambalajlar için depozito bedeli tahsil edilecek.
Yerli mühendisler tarafından geliştirilen yazılımla çalışan makineler, atıkları türlerine göre sınıflandırarak doğru haznelere yönlendirecek. Ürünlerin alışverişte kullanılabilecek ücretleri ise deposito bedeli olarak ödenecek.
Topluma Duyarlılık ve Çevre Bilinci Gelişimi
Prof. Dr. Görgün, bu sistemin Türkiye’de 25 milyar adet içecek ambalajının toplanmasını hedeflediğini vurguladı. Ayrıca, her market alışverişinde bir depozito bedeli ödeneceğini ve bu bedelin çevre bilinci için önem taşıdığını ifade etti. “Bütün vatandaşların bu sisteme destek vermesi gerekiyor” dedi.
Depozito İade Makinaları ile Geri Dönüşüm
Hükümet ile yapılan işbirliği sonucu, Türkiye Çevre Ajansı tarafından geliştirilen bu sistemin mobil uygulama ile destekleneceğini dile getiren Prof. Dr. Görgün, bu süreçte veri akışının izlenebilir olmasının önemli olduğunu kaydetti. “Bu işi doğayı korumak için yapıyoruz ve bunun maliyeti var” şeklinde konuştu.
İleri Gelecek için Çevresel Sorumluluk
Ayşegül Eroğlu, depozito iade otomatlarının 2025’te daha fazla alanda yer alacağını belirtti. Eroğlu, makinaların kullanıcılarının yalnızca içecek alırken depozito bedeli ödeyeceğini, sonrasında ise geri dönüşüm için makineleri kullanarak bedelini alacaklarını ifade etti.
Sistemin başarılı olması için, hem bireylerin hem de endüstrinin katılımının gerekli olduğunu belirten Eroğlu, “Geri dönüşüm akışı sağlıklı bir şekilde ilerlemeli” dedi. DİM’lerin çevre bilinci açısından önemli bir adım olacağına dikkati çekti.
Yeni yılda hayata geçirilecek Depozito Yönetim Sistemi ile vatandaşın dönüşüm makinalarına attığı her cam, alüminyum ve plastik atık, e-cüzdanına para olarak dönecek.
Yeni yılda hayata geçirilecek Depozito Yönetim Sistemi ile vatandaşın dönüşüm makinalarına attığı her cam, alüminyum ve plastik atık, e-cüzdanına para olarak dönecek.